Beleggers in obligaties van olie- en gasbedrijven hebben ten minste 150 miljard dollar aan waarde zien verdampen op de beurs.

Dit blijkt uit een analyse van de Britse zakenkrant Financial Times.

De waardedaling van obligatieleningen van energiebedrijven is het gevolg van de scherpe val van de olieprijs sinds de zomer van 2014. Dit heeft de vrees gevoed dat kleinere oliebedrijven in de Verenigde Staten en opkomende landen leningen niet kunnen terugbetalen.

Het wanbetalingsrisico speelt niet of veel minder bij energiereuzen zoals Shell. Maar de waardedaling van obligaties van oliebedrijven zien we ook bij Shell-obligaties.

Zo gaf Shell gaf in maart 2014 een obligatielening uit met een looptijd tot 2026. De koers van deze obligatie zakte van het hoogtepunt van meer dan 116 procent van de nominale waarde in april 2014, tot een dieptepunt van 102 procent in januari dit jaar. Door het herstel van de olieprijs is de koers van deze obligatie vanaf het dieptepunt weer opgelopen tot bijna 111 procent.

De waardedaling van energie-obligaties raakt vooral beleggers die actief handelen in obligatieleningen en daarmee gevoelig zijn voor koersschommelingen.

Wie een obligatielening koopt en tot het eind van de looptijd vasthoudt heeft in principe geen last van tussentijdse koersschommelingen.

Aandelen energiebedrijven

Uit het onderzoek van de FT blijkt verder dat de 300 grootste olie- en gasbedrijven in de wereld 2,3 biljoen dollar aan aandelenwaarde hebben verloren sinds medio 2014. Dat is een waardedaling van 39 procent voor de aandelen van olieconcerns sinds het begin van de ineenstorting van de olieprijs.

De verliezen tonen aan hoe groot de financiële druk van de dalende olieprijzen op de olieproducenten nog altijd is, ondanks het herstel van de olieprijzen sinds januari dit jaar.

Olie is nog altijd zo'n 65 procent goedkoper ten opzichte van de piek in juni 2014. Een vat Brent-olie werd destijds verhandeld voor bijna 116 dollar.

Banken hebben ook meer geld opzij gezet voor mogelijke verliezen op leningen in de energiesector. Sommige banken hebben in deze sector leningen uitstaan die qua omvang meer dan 40 procent van hun vermogen uitmaken.

Leningen

Olie- en gasbedrijven hebben in de afgelopen tien jaar veel geleend. De totale schuld verdrievoudigde bijna van 1,1 biljoen dollar in 2016 tot 3 biljoen dollar in 2014, zo blijkt uit cijfers van de Bank of International Settlements (BIS).

Vooral de onafhankelijke Amerikaanse olieproductiebedrijven en de staatsbedrijven van opkomende landen, zoals het Mexicaanse Pemex, het Braziliaanse Petrobas en het Chinese CNPC, hebben veel geld geleend.