Beleggers lijken niet echt warm te lopen voor de jongste productonthullingen van de Amerikaanse technologiereus Apple.

Het aandeel Apple is sinds de aankondiging maandagavond van een goedkopere iPhone, een kleine iPad Pro en een prijsverlaging van de Apple Watch amper van zijn plaats gekomen.

De enige echte verrassende onthulling van Apple tijdens de productpresentatie was de prijsdaling van de Apple Watch, aldus zakenkrant The Wall Street Journal. De markt hield al rekening met de lage prijs van de nieuwe iPhone met een vier inch beeldscherm.

Geen vuurwerk Apple

Analist Gene Munster van Piper Jaffrey, één van de grootste 'Apple bulls' op Wall Street, omschreef de aankondigingen van Apple als 'incrementeel'.

Munster verwacht dat de impact van de nieuwe iPhone SE ruwweg neutraal zal zijn, aangezien dit de verkopen in het lagere prijssegment zal bevorderen, maar tegelijkertijd wat van de verkopen zal wegsnoepen in het middensegment.

Tijdens de presentatie kondigde Apple aan dat de iPhone SE 399 dollar gaat kosten voor de 16 gigabyte-versie en 499 dollar voor de 64 gigabyte-versie. De goedkoopste versie kost daarmee 50 dollar minder dan de iPhone 5s, die voorheen het goedkoopste Apple-toestel was.

De verkoop van de iPhone SE start op 31 maart en de voorverkoop begint aanstaande donderdag. De grote bulk van de verkoop zal dus vallen in het kwartaal dat loopt tot juni. Volgens analist Munster is dat 'licht positief', aldus The Wall Street Journal.

Analist Trip Chowdry van Global Equities Research noemde de productaankondigen 'sterk' doordat het Apple-merk door de goedkopere iPhone en Apple Watch nu voor een groter publiek toegankelijk wordt. Chowdry is echter niet overdreven 'bullish' over het aandeel en hij heeft vooral kritiek op het leiderschap van het management.

Apple Watch

De prijs van de Apple Watch werd verlaagd van 349 dollar naar 299 dollar. Volgens analist Munster wijst de prijsdaling erop dat er snel een nieuwe smartwatch zal worden gelanceerd.

De analist verwacht dat Apple in september met een nieuwe versie zal komen en het bedrijf met de prijsverlaging van de huidige smartwatch zijn voorraden hoopt op te schonen. Apple bewaart de meest spectaculaire productaankondigingen doorgaans voor de bijeenkomst in september.

De Apple Watch is het eerste nieuwe product dat werd gelanceerd onder bestuursvoorzitter Tim Cook, die kort voor het overlijden van mede-oprichter Steve Jobs in 2011 de leiding overnam.

Hoewel de Apple Watch de bestverkochte smartwatch ter wereld is, loopt het niet storm met de verkoop. De kritiek dat Apple onder Cook aan innovatiekracht heeft ingeboet is in de afgelopen maanden dan ook toegenomen.

Het aandeel Apple, dat maandag op 105,91 dollar sloot, is dit jaar fractioneel gestegen in lijn met de rest van de markt.

Van de vijftig analisten die Apple volgen, hebben 39 het aandeel op een koopadvies staan, aldus de site MarketWatch. Het gemiddeld koersdoel ligt op 133 dollar. Slechts één analist hanteert een verkoopadvies.