De virtuele munt bitcoin is een speeltje voor vermogende particulieren, kleinere beleggingsfondsen en speculanten. 

Fondsbeheerders die beleggen namens rijke families en handelaren bij hedgefondsen kijken serieus naar de digitale munt bitcoin. Dat komt mede door het rendement en de lage correlatie met andere beleggingsklassen, meldt de financiële website NewsMax.

Toch is de bitcoin niet zo breed gedragen als enkele jaren geleden werd verwacht. Sinds december 2013 is de waarde van de bitcoinmarkt, na een forse koersimplosie, meer dan gehalveerd tot 6,4 miljard dollar.

Een storm van kritiek deed de digitale valuta niet goed. De waarde van de bitcoin bleek instabiel en het digitale betaalmiddel zou daarnaast door criminelen worden gebruikt. In China werd de virtuele munt verboden voor banken. Tegelijk is de handel in bitcoins onder particulieren groter in China dan waar dan ook.

Beleggen in bitcoin

Onder beleggers heerst er verdeeldheid. Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, kijken nog steeds de kat uit de boom. Maar rijkere particulieren, kleine beleggingsfondsen en speculatieve hedgefondsen durven het wel aan.

Volgens oprichter Jeremy Millar van de Britse private investeerder Ledger Partners is vijftig tot negentig procent van het aantal verhandelbare bitcoins in handen van bovengenoemde beleggingsgroepen. Nu deze beleggers de digitale munt omarmen, schudt de bitcoin het ietwat besmeurde imago van zich af, aldus Millar.

Toch maken bitcoins nog maar een klein deel uit van de portefeuilles van deze rijke particulieren en speculatieve hedgefondsen. Vaak is het deel bitcoins niet groter dan drie procent van het belegde vermogen.

"Veel mensen durven wel een gokje te nemen met één procent van hun vermogen," aldus topman Antonis Polemitis van de Amerikaanse durfkapitalist Ledra Capital op NewsMax.