Actieve beleggingsfondsen die Nederlandse aandelen selecteren, presteren het zwakst in heel Europa.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van indexsamensteller S&P Dow Jones Indices.

De onderzoekers hebben over een tienjarige periode de prestaties van beleggingsfondsen met actief beheer vergeleken met die van relevante marktindices.

Actief beheer betekent dat een fondsmanager aandelen selecteert waarmee hij of zij het beter denkt te doen dan een brede marktindex.

Het rapport van S&P Dow Jones Indices richt zich op de Europese markt en vooral voor Nederland is de uitkomst beroerd.

De indexsamensteller legde de prestaties van actieve Nederlandse beleggingsfondsen naast die van de S&P Netherlands BMI-index. Deze marktgraadmeter is volgens het indexbureau representatief voor de Nederlandse aandelenmarkt.

Nederland

Over een periode van één jaar ziet het resultaat voor actieve Nederlandse beleggingsfondsen er niet zo slecht uit. Ongeveer een derde presteerde minder goed dan de index.

Maar de lange-termijncijfers zijn veel minder rooskleurig. Over een periode van drie jaar presteerde 93 procent van de fondsen die actief in Nederlandse aandelen beleggen, zwakker dan de index.

Over een periode van vijf jaar wist geen enkel Nederlands fonds de index te verslaan en over een periode van tien jaar werd 97 procent door de index voorbijgestreefd.

De resultaten zijn koren op de molen van uitgevers van zogenoemde trackerfondsen, die passief de prestaties van een aandelenindex volgen en veelal lagere kosten kennen dan actief beheerde beleggingsfondsen.

Veel afvallers

Opvallend is ook dat over een wat langere termijn gemeten er relatief veel verloop is bij actieve Nederlandse beleggingsfondsen. Over de meetperiode van tien jaar telde S&P Dow Jones bij de start 31 fondsen. Daarvan was na tien jaar nog maar één vijfde overgebleven. De rest is tussentijds opgedoekt.

Gemeten over de vijfjaarsperiode telde S&P Dow Jones bij de start 22 actieve beleggingsfondsen die zich op Nederland richtten, terwijl daar na vijf jaar nog maar 32 procent van over was.

De prestaties van actieve beleggingsfondsen die zich op de Europese aandelenmarkt richten zijn iets beter dan die van de Nederlandse fondsen, maar over een langere periode bezien nog steeds zwak.

Afgezet tegen de S&P Europe 350-index presteerde 80 procent van de actieve fondsen over een vijfjaarsperiode zwakker dan de index; over een periode van tien jaar deed 86 procent van de actieve Europese beleggingsfondsen het slechter dan de index.