Robeco is het favoriete fondsmerk onder Nederlandse banken, verzekeraars en vermogensbeheerders die beleggingsfondsen van derden aanbieden.

Dit meldt de site Fondsnieuws op basis van een onderzoek van Fund Buyer Focus, de Duitse researchtak van het Britse consultancybureau MacKay Williams.

De onderzoekers hebben duizend fondsenselecteurs in Europa naar hun mening gevraagd over de kwaliteit van fondshuizen. Ook voor Nederland is dat gebeurd.

Bij Nederlandse banken, verzekeraars en andere vermogensbeheerders die fondsen van derden in het schap hebben liggen,  koos het merendeel voor Robeco als favoriete merk. De keuze voor het merk werd onder meer gemaakt op basis van beleggingsstrategie, klantoriëntatie en stabiliteit, bijvoorbeeld van de beleggingsteams.

Merknaam fondshuis

Volgens Fund Buyer Focus speelt de merknaam een steeds belangrijkere rol in het selecteren van fondsen door banken, helemaal in een klimaat waarin het beleggersvertrouwen laag is. Een bekend merk zou namelijk eerder worden geassocieerd met stabiliteit.

De Amerikaanse gigant BlackRock moest in Nederland de eerste plek afstaan aan Robeco en zakte naar de tweede plaats. Volgens Fondsnieuws is de van origine Amerikaanse vermogensbeheerder minder vaak aanwezig in het assortiment van Nederlandse grootbanken.

Wel blijft BlackRock qua merkbekendheid in Europa nog altijd het bekendste en meest populaire merk, aldus Fondsnieuws. Op de Europese ranglijst haalt Robeco daarentegen de top 10 niet.

Pimco daalt, Goldman stijgt

De top 5 van populaire fondshuizen wordt in Nederland gecompleteerd door JP Morgan, Vanguard en Fidelity.

Pimco, één van de grootste beleggers in obligaties ter wereld, maakte een grote val in de favorietenlijst. De vermogensbeheerder daalde in Nederland vijf plaatsen naar een tiende plek.

Sinds het vertrek van sterbelegger Bill Gross in 2014 heeft Pimco het moeilijk. Investeerders trokken massaal miljarden dollars uit het belangrijkste obligatiefonds van de vermogensbeheerder.

Fondsnieuws noemde Goldman Sachs Asset Management juist een opvallende stijger. Goldman steeg met elf plekken naar de zesde plaats in de Nederlandse favorietenlijst van Fund Buyer Focus.