Verbolgen Poetin promoot eigen ratingbureau

De grote Amerikaanse kredietbeoordelaars voelen zich niet meer thuis in Rusland, dat een eigen ratingbureau voorrang wil geven.

Volgens het internationale persbureau Bloomberg hebben Moody's en Fitch Ratings in de afgelopen weken aangegeven van plan te zijn om volledig te stoppen met het uitgeven van kredietbeoordelingen in Rusland.

Rusland wil namelijk regels invoeren, waarbij de filialen van de Amerikaanse ratingbureaus in Moskou onder toezicht komen te staan van de Russische overheid.

De grote Amerikaanse ratingbureaus vrezen voor hun onafhankelijkheid. Ook zijn ze beducht voor een schending van de internationale sancties tegen Rusland.

Het derde, grote Amerikaanse kredietbureau Standard & Poor's (S&P) liet tegenover Bloomberg weten nog in gesprek te zijn met de Russische centrale bank over hoe het bureau lokaal aanwezig kan blijven onder de nieuwe regels.

Russisch ratingbureau

Het jonge, Russische kredietbureau ACRA staat al klaar om de leegte op te vullen die de in New York gevestigde ratingbedrijven achter zullen laten. Het bureau begint naar verwachting in de tweede helft van het jaar met de publicatie van zijn ratings voor Russische bedrijven en overheden.

Het Russische ministerie van Financiën en de centrale bank willen ACRA gaan inzetten als vervanging voor de Grote Drie uit de Verenigde Staten, aldus Bloomberg.

Rusland opende de aanval op de buitenlandse kredietbeoordelaars nadat ze de kredietstatus van het land vorig jaar verlaagden naar het zogenoemde junkniveau.

De junkstatus houdt niet in dat een land meteen failliet dreigt te gaan, maar wel dat de risico's zodanig zijn dat instituten zoals pensioenfondsen niet meer in het schuldpapier van een land of bedrijf mogen beleggen.

Het was voor het eerst in meer dan tien jaar dat Rusland werd afgewaardeerd tot 'junk'. Het land veroordeelde de afwaardering als "politiek gemotiveerd".

Sancties tegen Rusland

De Russische centrale bank ontvouwde in juli vorig jaar al plannen voor een rating​​bedrijf dat immuun is voor "geopolitieke risico's", nadat S&P en Moody's de waardering van Rusland terug schroefden tot junk.

De afwaardering was volgens de ratingbureaus het gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen en de sancties die Rusland kreeg opgelegd vanwege de Oekraïnecrisis.

Het Russische ministerie van Financiën en de Russische centrale bank willen in het vervolg ACRA gebruiken om de kredietkwaliteit van investeringen te meten.

Het ratingbureau heeft op 29 februari een aanvraag voor een vergunning ingediend om te opereren in Rusland. De raad van bestuur van ACRA wordt geleid door de Amerikaan Karl Johansson, die de Russische regering adviseerde toen hij werkzaam was bij Ernst & Young in Moskou.

Ekaterina Trofimova, een voormalig bankanalist voor Rusland en de voormalige Sovjetstaten bij S&P, zal leiding geven aan de nieuwe onderneming.

Tip de redactie