Koersval LinkedIn bezorgt analist schaamrood op de kaken

Na een halvering van de koers van het aandeel LinkedIn dit jaar, zegt zakenbank Morgan Stanley eindelijk sorry voor een ronkend koopadvies.

Dat schrijft de Wall Street Journal woensdag.

Begin februari verloor het aandeel LinkedIn in een dag ruim 40 procent, nadat bekend werd dat het online forum voor zakelijke professionals een moeizaam slotkwartaal van 2015 achter de rug had. De directie temperde bovendien de vooruitzichten voor 2016.

Dit jaar is de beurskoers van LinkedIn bijna gehalveerd, terwijl aandelen van internetbedrijven als Facebook en Yahoo! zijn gestegen met respectievelijk 7,2 procent en 2,3 procent.

Mea culpa

In een memo dat leest als een mea culpa schrijft analist Brian Nowak van Morgan Stanley van zijn geloof te zijn gevallen door de teleurstellende kwartaalresultaten, de teruggeschroefde verwachtingen, de teruglopende aanwas van grote klanten en recente uitlatingen van de top van het bedrijf over strategische investeringen.

"Daardoor denken we de groeimogelijkheden van LinkedIn te hebben overschat, net als de omvang van de investeringen die nodig zijn om die groei te verwezenlijken," aldus Nowak.

LinkedIn

In een interview met Bloomberg zei LinkedIn topman Jeff Weiner begin maart niets te begrijpen van het negatieve sentiment onder beleggers en analisten. Volgens hem zijn de belangrijkste onderdelen van het bedrijf gezond, en is sprake van consistente omzetgroei.

Met het omruilen van het koopadvies naar een neutraal standpunt en het terugbrengen van het koersdoel van 190 dollar naar 125 dollar heeft Morgan Stanley het online platform voor zakelijke professionals een kostbare trap nagegeven.

Het aandeel LinkedIn leverde woensdag na de afwaardering opnieuw 5 procent in. Een jaar geleden betaalden beleggers nog iets meer dan 276 dollar voor het aandeel LinkedIn, tegen een huidige koers van 109,81 dollar.

Tip de redactie