'Autobedrijf Stern biedt aantrekkelijk dividend'

Met de verkoop van nieuwe auto's gaat het niet al te best in Nederland. Toch is autobedrijf Stern interessant voor beleggers, meent SNS Securities.

De Nederlandse automarkt wordt zwaar beïnvloed door wijzigingen in het fiscale beleid voor leaseauto's. Zo is de fiscale bijtelling voor privégebruik van schonere leaseauto's dit jaar aangescherpt.

Door de fiscale omslag verwacht onderzoeksbureau Aumacon dat er dit jaar 385 duizend nieuwe auto's worden verkocht in Nederland, tegen ruim 449 duizend in 2015.

Voor het beursgenoteerde dealer-en leasebedrijf Stern is de ontwikkeling van de verkoop van nieuwe auto's niet gunstig. Maar Stern zet nadrukkelijk in op alternatieven zoals groei van de leaseportefeuille, financieringsdiensten voor onder meer private lease, wagenparkbeheer en mobiliteitsdiensten.

Vlakke omzet, meer winst

Voor dit jaar verwacht Stern per saldo een geleidelijke verbetering van het groepsresultaat, zo bleek bij de publicatie van de jaarcijfers op 9 maart.

Hoe zou dat eruit kunnen zien? In een donderdag verschenen rapport van SNS Securities toont analist Edwin de Jong zich positief over het aandeel Stern.

De herbalancering van de activiteiten zorgt volgens de analist per saldo voor een vlakke omzet in 2016. Onder aan de streep zal Stern echter beter presteren, met een winststijging van zo'n 3 miljoen euro tot 15 miljoen euro dit jaar.

Voor het aandeel Stern betalen beleggers iets meer dan 6 keer de verwachte winst over 2016 en dat is relatief goedkoop, aldus de analist van SNS Securities.

Dividend

Eén van de aantrekkelijke punten is volgens de analist dat Stern vanwege de sterke balans in staat is een vrij hoog dividend uit te keren.

Over 2015 is het dividend 1 euro per aandeel en voor 2016 rekent de analist van SNS op een dividend van 1,02 euro per aandeel.

Op basis van de koers van het aandeel Stern van 17,18 euro donderdagochtend komt dat laatste neer op een dividendrendement van 5,9 procent.

SNS Securities geeft Stern een kopen-advies met een koersdoel van 22 euro.

Tip de redactie