Draghi ontketent run op Europese bedrijfsobligaties

De Europese Centrale Bank wil later dit jaar bedrijfsobligaties gaan opkopen. Dat zorgt nu al voor nieuwe obligatie-uitgiften door grote Europese bedrijven.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de geldkraan verder open zetten door obligatieleningen van sterke bedrijven op te kopen met verse euro's. Afgelopen donderdag maakte president Mario Draghi van de ECB dit besluit bekend.

Deutsche Telekom verspilde geen tijd en tuigde begin deze week meteen een obligatielening op. De eerste eurolening van het bedrijf sinds 2013, meldt The Wall Street Journal.

Het grootste telecombedrijf van Duitsland hoopt met de obligatieverkoop te profiteren van de scherpe daling van de financieringskosten die wordt veroorzaakt door het plan van de ECB.

Vraag bedrijfsobligaties

De obligatie-uitgifte van Deutsche Telekom werd zeer positief ontvangen door de markt. Het bedrijf haalde in mum van tijd 4,5 miljard euro op, nadat het voor ongeveer 18 miljard euro aan inschrijvingen had ontvangen.

De snelle schuldverkoop en de enthousiaste ontvangst van beleggers geeft aan hoe het plan van de ECB het landschap van de Europese markt van bedrijfsobligaties heeft veranderd.

Afgelopen maandag was het volgens dataleverancier Dealogic de op één na drukste dag van het jaar voor de verkoop van nieuwe euroleningen door Europese bedrijven. De drukte op de markt volgde op de traagste start van een jaar sinds 2011.

De uitbundige stemming sloeg ook over op de obligatiemarkt van dollarleningen. De Zwitserse bank UBS verkocht op deze markt voor het eerst in twee maanden tijd weer een converteerbare obligatielening.

Opkoopprogramma ECB

Draghi heeft niet gezegd hoeveel en welke bedrijfsobligaties de ECB precies wil gaan kopen. Wel heeft de ECB aangegeven geen schuldpapieren van banken te zullen kopen en dat de aankopen beperkt blijven tot obligaties met een kredietrating van boven 'BBB', van niet-financiële bedrijven in de eurozone.

Obligaties met een kredietrating van BBB of hoger worden ook wel 'investment grade'-obligaties genoemd en hebben een lager risico.

De aankopen maken deel uit van het opkoopprogramma van de ECB, dat vorige week werd uitgebreid van 60 miljard tot 80 miljard euro per maand. Met deze steunaankopen hoopt de centrale bank de economie en de inflatie in de eurozone aan te jagen.

Stroomversnelling

Ondanks de stroomversnelling van de verkoop van bedrijfsobligaties in de dagen na het ECB-besluit is het volgens Marco Baldini, managing director bij Barclays, nog te vroeg om te kunnen zeggen of het programma van de centrale bank daadwerkelijk een golf van obligatie-uitgiften zal ontketenen.

Bedrijven zouden volgens Baldini ook kunnen besluiten om te wachten tot de financieringskosten verder dalen. "Ontgrendelt de ECB meer uitgiften dan ze op slot gooit? Dat is de grote vraag", aldus Baldini tegenover de WSJ.

Tip de redactie