Rampbelegging goeroe Bill Ackman doet Amsterdams beursfonds pijn

Het Amsterdamse beursfonds Pershing lijdt flink onder de rampzalige belegging van de Amerikaanse speculant Bill Ackman in farmaceut Valeant.

Eén van de grote dramaverhalen op de Amerikaanse beurs dit jaar is de val van farmaceut Valeant.

Het bedrijf is in zware problemen gekomen door onderzoeken naar mogelijk dubieuze verkooppraktijken bij dochterondernemingen; ook het prijsbeleid voor de medicijnen van Valeant is zwaar bekritiseerd.

Dinsdag gaf het management van Valent een toelichting, waarbij topman Michael Pearson een onzekere indruk maakte op analisten. Het aandeel Valeant verloor daarop de helft van zijn beurswaarde.

De perikelen bij Valeant hebben directe gevolgen voor een in Amsterdam genoteerd beleggingsfonds, Pershing Square Holdings. Dat wordt geleid door Bill Ackman, één van de grote namen onder de Amerikaanse speculatieve beleggers.

Pershing Square

In 2014 kwam Ackman naar Amsterdam voor de introductie van een eigen beleggingsfonds op het Damrak: Pershing Square Holdings. Maar veel plezier hebben beleggers van dit fonds nog niet gehad.

Pershing Square Holdings belegt vooral in grote Noord-Amerikaanse bedrijven en voor een beperkt deel in middelgrote en kleine ondernemingen. Valeant is één van de belangrijke aandelen in  het fonds.

In oktober 2014 ging Pershing Square Holdings tegen een koers van 25 dollar van start op de Amsterdamse beurs. Aanvankelijk leek het een stabiele belegging, maar sinds het najaar van 2015 is het bergafwaarts gegaan.

Woensdagochtend noteerde Pershing Square Holdings op een niveau van 13,12 dollar, waarmee het verlies deze week op meer dan 13 procent uitkomt. Dit jaar bedraagt het verlies al meer dan 34 procent.

Tip de redactie