Beursexperts buigen zich over het effect van een eventuele verkiezing van Donald Trump als president van Amerika. De voorspellingen zijn soms net zo extreem als de politieke uitspraken van Trump.

Donald Trump is na een reeks overwinningen in de voorverkiezingen van dinsdag weer een stap dichter bij de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsrace.

In het Democratische kamp scoorde Hillary Clinton dinsdag sterk, waarmee een tweekamp tussen Trump en Clinton steeds waarschijnlijker wordt.

Trump staat bekend om zijn ongezouten politieke uitspraken en dat werkt aanstekelijk op beursprofessionals, als het onderwerp Trump ter sprake komt.

Ian Winer, hoofd van de aandelenhandel bij Wedbush Securities in Los Angeles, zei dinsdag in een interview met de Canadese nieuwszender BNN dat de markten 'nerveus' zullen worden als Trump wordt gekozen tot presidentskandidaat van de Republikeinse partij.

Maar een 'nerveuze' markt is volgens de handelaar nog niets in vergelijking met wat er gaat gebeuren als Trump wordt verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten.

Halvering beurs

"Als Trump president wordt van dit land dan zal de S&P 500-index zakken naar 1.000 punten. Mensen wuiven het weg, maar er is geen ontkomen aan dat de markt en de economie een flinke klap krijgen", zegt Winer. "Het is slecht voor de Amerikaanse huizenbouwers, slecht voor iedereen, maar vooral slecht voor de Verenigde Staten," vervolgt hij. De S&P 500-index sloot dinsdag op 2015,93 punten.

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton is volgens de handelaar van Wedbush Securities de "meest marktvriendelijke" kandidaat, wat volgens hem al "schokkend genoeg"  is.

Trump zal als president een negatieve impact zal hebben op bijna alle financiële activa in de Verenigde Staten, aldus Winer, maar er is een uitwijkmogelijkheid: "Het zal goed zijn voor Canada, aangezien veel Amerikanen naar dat land zullen emigreren. Dus koop Canadees vastgoed."

Kansen met Trump

Niet iedereen is negatief over Trump als president van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse zakenblad Fortune stelde een lijst samen met sectoren die juist zullen profiteren van een overwinning van Trump.

De defensiesector is één van die sectoren, aangezien Trump heeft aangegeven een voorstander te zijn van sterkere militaire ingrepen.

Een andere sector is volgens Fortune infrastructuur. Trump wil onder andere miljarden uitgeven aan wegen, bruggen en luchthavens.

Daarnaast zouden de kleinere bedrijven (small caps) kunnen profiteren van het protectionistische beleid van Trump, suggereert Fortune.

Wanneer Amerikaanse bedrijven meer gaan produceren op eigen bodem zal dit een positief effect hebben op de lonen van Amerikanen. Deze koopkrachtverbetering van Amerikaanse arbeiders zal op haar beurt weer leiden tot meer uitgaven in bijvoorbeeld restaurants.