Rem stijging olieprijs door Amerikaanse schalieboeren

Het herstel van olieprijzen in de afgelopen weken lijkt op een muur te stuiten rond het niveau van 40 dollar per vat. Veel hangt af van het gedrag van Amerikaanse schalie-olieproducenten.

Olieprijzen herstelden sinds februari van een niveau van ongeveer 28 dollar per vat tot bijna 40 dollar per vat. Maar sinds enkele dagen hapert de opmars van de olieprijs.

Sommige marktkenners wijzen naar nieuwe twijfels over het vermogen van landenclub Opec om daadwerkelijk te komen tot een beperking van de productie. Dat heeft vooral te maken met spanningen tussen grootmachten Saudi-Arabië en Iran.

Maar minstens zo belangrijk zijn de ontwikkelingen bij Amerikaanse producenten van schalie-olie. De opkomst van schalie-olieproducenten in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het huidige aanbodoverschot op de mondiale oliemarkt.

Amerikaanse schalie-olie

Schalie-olieproducenten produceren tegen hogere kosten dan Saudi-Arabië en Iran. Bij de olieprijzen van 30 dollar per vat van een maand geleden leek het een kwestie van tijd voordat Amerikaanse producenten bij bosjes zouden omvallen.

Op het moment dat olieprijzen terugkeren tot niveaus van pakweg 50 dollar per vat, kunnen veel schalie-olieproducenten het echter veel langer volhouden. De kans is groot dat Amerikaanse partijen hun productie dan weer verhogen, zo signaleren zakenbank Goldman Sachs en onderzoeksbureau IHS.

De olieprijsstijging dreigt zo stuk te lopen, als schalie-olieboeren hun aanbod snel aanpassen op de gestegen prijzen.

Helemaal zeker is deze uitkomst overigens niet. Sommige schalie-olieproducenten geven aan dat ze het afgelopen jaar zoveel personeel hebben ontslagen en apparatuur hebben opgeslagen, dat het bijschakelen van de productie langer kan duren dan een paar maanden.

Tip de redactie