Trager groeitempo Altice schrikt beleggers af

AEX-fonds Altice boekte in 2015 sterke winstgroei, maar het tempo vlakt af. Analisten zijn voorzichtig over het aandeel.

Kabelbedrijf Altice van de Franse tycoon Patrick Drahi opereert onder een Nederlandse NV met een Nederlands hoofdkantoor en een Amsterdamse beursnotering. Maar het AEX-fonds heeft verder weinig met Nederland van doen.

Topman Drahi heeft zijn Franse kabelbedrijf uitgebouwd tot een internationaal imperium, met afgelopen jaar twee grote overnames in de Verenigde Staten.

Uit dinsdagochtend gepubliceerde cijfers blijkt dat de operationele winst van Altice afgelopen jaar sterk is gestegen, onder meer door de sterke groei van abonnementen, zowel voor internet en tv als voor mobiele telefonie.

Het bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen steeg met 17,6 procent naar 6,7 miljard euro, op een omzet van 17,6 miljard euro. Dat komt neer op een bruto winstmarge van 38 procent.

Schuldenlast

Hiermee is het plaatje echter allesbehalve compleet. Altice publiceerde dinsdag namelijk niet alle cijfers over 2015. Het bedrijf is een overnamemachine die hard groeit door met geleend geld overnames te doen.

Dat is zichtbaar aan de hoge schuldenlast. Die was eind 2015 opgelopen tot ruim 36 miljard euro, wat neerkomt op 5,5 keer het bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen.

De rentelasten van Altice zijn zeer hoog en zorgen ervoor dat het plaatje er onder aan de streep minder sterk uitziet. Altice publiceerde dinsdag nog geen volledige jaarcijfers, maar in het derde kwartaal van 2015 leed het bedrijf per saldo een verlies van 17 miljoen euro, mede door de hoge financieringslasten.

De grote vraag is hoe de balans tussen de groei van de brutowinst en de rentelasten zich ontwikkelt.

Groeitempo

Voor 2016 gaf Altice als verwachting mee dat het bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen (ebitda) zal groeien met een "mid-single digit"-percentage. Dat laatste betekent om en nabij de 5 procent. Dat zou een stuk lager zijn dan de groei van 2015.

Voor de zogenoemde vrije kasstroom voorziet Altice een vlakke tot licht dalende ontwikkeling in 2016, mede door extra investeringen.

Het aandeel Altice daalde dinsdagochtend in reactie op de cijfers met ruim 5 procent.

Uit gegevens van de site Analist.nl blijkt dat analisten relatief voorzichtig zijn in hun oordeel over het aandeel Altice. Op dertien gepeilde analisten telt Analist.nl zes kopen-adviezen en zeven houden-adviezen.

Opvallend is wel dat het gemiddelde koersdoel van analisten op ongeveer 23 euro ligt voor het aandeel Altice. Daarmee zien de marktvorsers op termijn toch wel een stevig koerspotentieel van pakweg 50 procent, vergeleken met de stand van iets meer dan 15 euro dinsdagochtend.

Tip de redactie