'Aandelen hebben voorlopig weinig te bieden'

Het beursherstel van de afgelopen weken heeft aandelen voorlopig op nieuwe piekniveaus gebracht, denkt zakenbank Morgan Stanley.

De aandelenbeurs heeft in de eerste maanden van dit jaar een zigzagbeweging gemaakt: een scherpe daling in de eerste zes weken van jaar, gevolgd door een bijna net zo scherp herstel.

Hoe nu verder? Zakenbank Morgan Stanley stelt in een maandag verschenen rapport dat de huidige aandelenrally op zijn eind loopt.

De groeivooruitzichten voor de wereldeconomie zijn matig, de onzekerheid rond China blijft en in Europa zijn er verhoogde politieke risico’s, zoals het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.

Tegen deze achtergrond heeft Morgan Stanley zijn koersdoelen voor de belangrijke aandelenindices in de wereld voor de komende twaalf maanden neerwaarts bijgesteld.

Koersdoel

Voor de Amerikaanse S&P 500-index is het 12-maands koersdoel bijgesteld naar 2050 punten, van 2175 punten.

Dit betekent dat de piek voor de komende twaalf maanden volgens Morgan Stanley bijna is bereikt, afgaande op de slotstand van 2022 punten van afgelopen vrijdag. Als de S&P-500 nog 1,6 procent stijgt is het wel mooi geweest wat betreft de zakenbank.

In Europa heeft Morgan Stanley het 12-maands koersdoel voor de MSCI Europe-index op 1.300 punten gezet, tegen een eerdere prognose van 1500 punten.

Afgelopen vrijdag sloot de MSCI Europe-index op 1347 punten. Morgan Stanley voorziet dus een daling van 3,5 procent voor deze index in de komende twaalf maanden.

Tot slot de MSCI-index voor opkomende markten, die een koersdoel van 735 punten krijgt tegen een eerdere prognose van 850 punten.

Het slot van vrijdag voor de MSCI Emerging Markets lag op 800 punten. Daarmee ziet Morgan Stanley een daling van pakweg 8 procent voor deze index in de komende twaalf maanden.

Tip de redactie