Staatsfonds Noorwegen waarschuwt tegen vechtrobots

Het staatsfonds van Noorwegen waarschuwt wapenfabrikanten dat ze het niet in hun hoofd moeten halen om vechtrobots te ontwikkelen.

Beleggen in fabrikanten van clusterbommen, tabaksbedrijven of alcoholproducenten: onder druk van de publieke opinie zijn pensioenfondsen en staatsbeleggers in westerse landen veel gevoeliger geworden voor de ethische kant van investeringen.

Zo houdt ambtenarenfonds ABP in Nederland publiekelijk een lijst bij met bedrijven en landen die zijn uitgesloten van beleggingen, bijvoorbeeld omdat ze wapens maken die volgens internationale verdragen zijn verboden.

Dodelijke robots

Het staatsbeleggingsfonds van Noorwegen, met een omvang van ongeveer 753 miljard euro het grootste in zijn soort ter wereld, gaat een stap verder. De onafhankelijke ethische commissie van het fonds waarschuwt wapenfabrikanten voor de ontwikkelingen op het gebied van robotica.

Hoewel de technologie nog niet bestaat, is het denkbaar dat er vechtrobots worden ontwikkeld die bij conflicten en oorlogen worden ingezet. Wapenfabrikanten die hun onderzoeksgelden hiervoor inzetten, kunnen rekenen op een kritische houding van het Noorse staatsfonds, zo werd afgelopen weekend bekend.

Het fonds belegt momenteel niet in fabrikanten van nucleaire wapens of landmijnen en wil met de uitspraak over robotica invloed uitoefenen op de wapenindustrie.

Het Noorse staatsfonds is opgericht om de inkomsten van het land uit de winning van olie en gas te beleggen. Het is uitgegroeid tot de grootste in zijn soort.

Tip de redactie