Blazen op koedoehoorn bij opening beurs Zuid-Afrika knap lastig

In Amsterdam wordt de gong geluid als de beurs opent. Wall Street heeft een bel. In Zuid-Afrika hebben ze een ander beursritueel: de koedoehoorn. 

De koedoehoorn is sinds 2002 een vast onderdeel van de openingsceremonie op de Johannesburg Stock Exchange. De grijsbruine hoorn is gemaakt van het gewei van een koedoe, een soort antilope.

Er kunnen slechts drie noten op de hoorn gespeeld worden, maar dit maakt het evengoed niet makkelijk om erop te blazen. Daar kwam ook topman Carlos Brito van bierbrouwer Anheuser-Busch InBev achter. In januari kreeg de grootste brouwer ter wereld een notering aan de Johannesburg Stock Exchange.

Naar het schijnt vergt het jaren van oefening om een vaste toon uit de hoorn te krijgen, maar dat weerhield Brito er niet van om het toch te proberen, schetst zakenkrant The Wall Street Journal.

"Mijn eerdere ervaring in 2010 met de vuvuzela tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika, kwam van pas", aldus Brito.

Beursopening

In januari opende Brito de beurs in Johannesburg. Een belangrijke taak: de manier waarop de hoorn wordt bespeeld is van invloed op het verloop van de beursdag, zo beweren de uitbaters van de Zuid-Afrikaanse beurs.

Brito opende de beurs in januari met gemengd succes: het aandeel AB InBev steeg licht na de blaaspoging van de topman. De Johannesburg Stock Exchange sloot de dag evenwel krap een half procent lager.

Het openen van de handel met een geluidssignaal is al een oud gebruik en werd in Nederland ingevoerd om orde en regelmaat te scheppen in de beurshandel. Sinds 2008 wordt de gong dagelijks geluid om de opening en sluiting van de beurs te markeren.

Tip de redactie