Hogere rente Verenigde Staten op de radar

Het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank staat deze week op de agenda. Beleggers houden weer rekening met een renteverhoging later dit jaar. 

Afgelopen donderdag verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief in de eurozone naar nul procent; ook maakte de centrale bank het daarbij duurder voor banken om geld te stallen bij de centrale bank.

Financiële markten reageerden aanvankelijk positief op het besluit, al eindigde de Amsterdamse beurs donderdag toch in het rood. Op vrijdag werden die verliezen evenwel weggewerkt en sloot de AEX de dag af met een plus van 2,7 procent.

Toespraak Yellen

Beleggers kijken nu uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat voor woensdag op de agenda staat. 

De consensus is dat de Fed de rente deze week nog niet verhoogt. De aandacht zal vooral uitgaan naar de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen. Daaruit hoopt de markt signalen te krijgen die kunnen duiden op de komst van rentestappen later dit jaar.

"Een hawkish begeleidend commentaar, waarbij de markt rekening moet houden met meer rentestappen dit jaar, kan een verkoopgolf van risicovolle beleggingen veroorzaken en een stijging van de Amerikaanse dollar," aldus hoofdeconoom Jeremy Lawson van Standard Life Investments in een maandag verschenen rapport.

Volgens Lawson moet uit de begeleidende toespraak van Yellen vooral duidelijk worden waar de Fed op dit moment de meeste waarde aan hecht: aan de recente macrocijfers of aan de huidige financiële stress op de markten en de verslechtering van het bedrijfssentiment.

"Indien economische data de boventoon voeren, dan ligt een meer agressieve houding van de Fed ten aanzien van de renteontwikkeling in de lijn der verwachtingen," aldus Lawson. "Kijkt de Fed daarentegen vooral naar de huidige ontwikkelingen op de financiële markten en het verslechterde sentiment, dan zal haar houding eerder dovish zijn."

Verhoging

Op de financiële markten wordt al druk gespeculeerd over mogelijke rentestappen. Een verhoging in maart en april wordt niet waarschijnlijk geacht. Opvallend genoeg wordt de kans op een renteverhoging in juni ineens fors hoger ingeschat.

Volgens statistieken van CME Group FedWatch wordt de kans op een renteverhoging in juni ingeschat op 37,1 procent. Een maand geleden werd die kans door handelaren slechts op 17,5 procent ingeschat.

In de maanden na juni lijkt een verhoging volgens de handelaren op termijnmarkten steeds waarschijnlijker. Vanaf september wordt de kans op een renteverhoging tot 0,75 procent groter geacht, dan de kans dat de rente gelijk blijft.

Opvallend weetje: volgens Bank of Amerika heeft de Fed sinds 1994 nooit de rentes verhoogd, als minder dan 60 procent van de markt daar vanuit ging op de dag vóór het rentebesluit. Zoals het er nu naar uitziet, wordt de kans op een renteverhoging vanaf september op meer dan 60 procent geschat.

Tip de redactie