Staalreus ArcelorMittal moet zijn financiële buffers versterken en geeft nieuwe aandelen uit via een claimemissie. Vanaf dinsdag is het claimrecht voor nieuwe aandelen verhandelbaar op de beurs.

Staalconcern ArcelorMittal lijdt flink onder de daling van staalprijzen en wil zijn financiële buffers versterken door voor drie miljard euro nieuwe aandelen uit te geven.

De van oorsprong Indiase familie Mittal, die een belang van 37,4 procent heeft in het grootste staalbedrijf ter wereld, heeft bij monde van topman Lakshmi Mittal laten weten naar rato bij te dragen aan de kapitaalversterking.

Vrijdag werden de voorwaarden van de claimemissie bekend en vanaf dinsdag zijn de claimrechten apart verhandelbaar op de beurs.

Het aandeel Arcelor is opgenomen in de AEX-index, ook al zijn de banden van het staalconcern met Nederland vrijwel zuiver juridisch. De claimemissie is dus ook voor Nederlandse beleggers van belang. Beleggers krijgen tot 29 maart om te beslissen of ze hun claimrechten willen uitoefenen.

Claimemissie ArcelorMittal

Bij een claimemissie krijgen zittende aandeelhouders het recht om nieuwe aandelen te kopen. Elke tien aandelen ArcelorMittal geven recht op claims voor zeven nieuwe aandelen.

Hoe werkt zo’n claimemissie? Van belang hierbij is de uitgifteprijs van de claims, die is op 2,20 euro per claim vastgesteld.

Verder telt de oude waarde van het aandeel ArcelorMittal mee. Vrijdag sloot het aandeel op 4,72 euro en maandagochtend steeg het aandeel naar een niveau van 4,91 euro.

Tot slot is de ruilverhouding van de claims op 7 nieuwe aandelen per 10 oude aandelen van belang.

Met deze variabelen kun je de zogenoemde theoretische ex-claimprijs berekenen. Dat wil zeggen: wat het aandeel waard zou moeten zijn als het claimrecht is losgekoppeld van de waarde van het aandeel.

Er komen ongeveer 1,26 miljard nieuwe aandelen ArcelorMittal bij, wat betekent dat de winst van ArcelorMittal over meer aandelen verdeeld moet worden. In principe hoort daar een lagere koers bij.

Als je de formule voor de ex-claimprijs hanteert, is het aandeel ArcelorMittal theoretisch 3,79 euro waard na de emissie, dus ongeveer 1,12 euro minder dan dan de koers van 4,91 euro van maandagochtend.

­­­De formule werkt als volgt: waarde aandeel ex-claim (na emisssie) = [(aantal oude aandelen * slotkoers voor emissie) + (aantal nieuwe aandelen * uitgiftekoers)] / aantal oude aandelen + aantal nieuwe aandelen.

Waarde claim ArcelorMittal

Ook voor de waarde van het claimrecht bestaat een formule en die is als volgt.  Waarde claimrecht = (nieuwe aandelen/oude aandelen) * (waarde aandeel ex-claim – uitgifteprijs).

Het claimrecht is hiermee op basis van het huidige koersniveau van ArcelorMittal 1,12 euro waard. De optelsom van de theoretische koers ArcelorMittal zonder het claimrecht (3,79 euro) en de theoretische waarde van het claimrecht (1,12 euro) is weer gelijk aan het koersniveau van 4,91 euro maandagochtend.

De verdere koersontwikkeling van maandag kan nog verandering brengen in de ontwikkeling van de waarde van het claimrecht.