Shell favoriet bij analisten, als oliesector herstelt

Het aandeel Shell is vergeleken met andere grote, westerse olie- en gasbedrijven fors gedaald in een jaar tijd. Veel analisten vinden Shell nu aantrekkelijk.

Shell behoort samen met ExxonMobil en BP tot de zogenoemde 'supermajors' in de mondiale olie- en gassector. Dat is de selecte club van extreem grote westerse energiebedrijven die de hele keten bestrijken: van het oppompen van olie en gas tot de verkoop via tankstations.

Direct onder ExxonMobil, Shell en BP komen nog enkele grote, beursgenoteerde olie- en gasconcerns die beleggers met elkaar vergelijken. Dan gaat het om bedrijven als het Amerikaanse Chevron, Total uit Frankrijk en het Spaanse Repsol.

Overname BG

Alle grote olie- en gasbedrijven hadden het afgelopen jaar last van de dalende olieprijzen. Maar het aandeel Shell is extra hard onderuit gegaan. Sinds maart 2015 bedraagt het koersverlies bijna 23 procent.

De relatief zwakke performance van het aandeel Shell heeft mede te maken met de twijfels over de onlangs bezegelde overname van gasbedrijf BG.

Met de inlijving van BG voor een slordige 50 miljard euro versterkt Shell zijn positie op de mondiale gasmarkt. Maar beleggers vroegen zich af op de prijs niet te hoog was.

Koersdoel

Bij analisten is de stemming inmiddels omgeslagen, zo signaleert persbureau Bloomberg. Shell krijgt relatief gezien meer kopen-adviezen dan de belangrijkste beursgenoteerde collega's.

Daarnaast verwachten analisten veel van het koersherstel van Shell, als de oliesector weer aantrekt.

Het gemiddelde koersdoel dat analisten hanteren voor Shell in de komende twaalf maanden ligt zo'n 12 procent boven het koersniveau van woensdag.

Hiermee zijn analisten positiever over Shell dan over de zes belangrijkste concurrenten van de Brits-Nederlandse multinational, aldus Bloomberg. Ofwel: wat hard is gedaald, moet ook weer stijgen.

Tip de redactie