Als ook de laatste grote kredietbeoordelaar Portugal berooft van zijn kredietwaardige status, kan de Europese schuldencrisis opnieuw oplaaien.

Portugal heeft alleen nog bij de Canadese kredietbeoordelaar DBRS de zogenoemde investment grade-status. Dat wil zeggen dat de kredietwaardigheid van de overheid voldoende sterk wordt geacht, om partijen als pensioenfondsen te laten beleggen in staatsleningen.

Een herbeoordeling door DBRS eind april kan daar verandering in brengen, schrijft econoom Jennifer McKeown van onderzoeksbureau Capital Economics deze week, zo meldt Marketwatch.

Kredietbeoordelaar DBRS maakt zich zorgen of de nieuwe linkse regering van Portugal het strakke bezuinigingsbeleid wil voortzetten dat het land is opgelegd door Brussel.

Sommige analisten waarschuwen dat een zogenoemde 'junkstatus' van Portugal de Europese schuldencrisis opnieuw op de kaart kan zetten.

Portugese staatsobligaties

Als alle grote kredietbeoordelaars een negatief kredietoordeel vellen over Portugal, dan mag de Europese Centrale Bank (ECB) binnen het huidige opkoopprogramma geen Portugese obligaties meer kopen.

Ook kunnen Portugese banken in dit scenario geen eigen schatkistpapier gebruiken als onderpand voor goedkope leningen van de ECB.

Helemaal zeker is dat scenario niet, stelt McKeown, omdat de ECB soms uitzonderingen maakt. In het verleden zijn ook Griekse rommelobligaties als onderpand geaccepteerd.

Hogere rente

Het oplopen van de Portugese rente dit jaar weerspiegelt de zorgen van beleggers over het land. De rentevergoeding van 3,1 procent die beleggers vragen voor Portugese tienjarige staatsobligaties is twee keer zo hoog als die van Spaans of Italiaans schuldpapier. Over deze landen bestaan ook zorgen.

In 2011 steeg de Portugese rente naar 8 procent, waarna het land met een lening van 78 miljard euro door de andere EU-lidstaten van een bankroet werd gered.

Volgens analist McKeown bestaat de kans dat na een afwaardering van de kredietstatus van Portugal de rente opnieuw omhoog schiet.