Draghi jaagt Nederlandse spaarder naar de beurs

De lage rente is steeds vaker een reden voor consumenten om te starten met beleggen. Met dank aan ECB-president Mario Draghi.

Op financiële markten keken beleggers donderdag reikhalzend uit naar de uitslag van een vergadering van de Europese Centrale Bank. Zoals verwacht zette ECB-president Mario Draghi de geldkraan verder open.

De ECB is bezorgd over de lage inflatie en de lage economische groei in de eurozone. Draghi probeert de inflatie en de economie aan te jagen door lenen extreem goedkoop te maken.

Dit beleid gaat zelfs zover, dat banken die bij de ECB geld stallen een boeterente moeten betalen voor het oppotten van geld. De zogenoemde depositorente van de ECB is negatief en werd donderdag verder verlaagd naar min 0,4 procent.

Lage spaarrente

Consumenten merken de gevolgen van het ECB-beleid doordat aan de ene kant hypotheekrentes dalen, maar ook doordat sparen steeds minder oplevert.

Die lage spaarrente blijkt steeds meer invloed te hebben op financiële keuzes van consumenten, zo toont het halfjaarlijkse beleggersonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan.

Het woensdag gepubliceerde onderzoek van toezichthouder AFM laat zien dat de lage rente afgelopen najaar bij 35 procent van de startende beleggers in Nederland van invloed was op de keuze om te gaan beleggen.

In het voorjaar van 2015 speelde de lage rente bij minder startende beleggers een rol, te weten 28 procent.

Ook voor degenen die al beleggen, geeft de lage rente een prikkel om méér te gaan beleggen, blijkt uit het onderzoek.

Jacht op rendement

De AFM stelt dat de zogenoemde 'search for yield', ofwel de jacht op rendement, reden voor zorg kan zijn. Beleggers nemen mogelijk "meer risico (...) dan verstandig is."

Aan het begin van dit jaar werd duidelijk dat het beursklimaat momenteel grillig is. Aan de ene kant is er een overvloed van goedkoop geld beschikbaar om te beleggen. Maar tegelijk hebben financiële markten twijfels over de effectiviteit van het beleid van centrale banken.

Dit alles leidt tot forse schommelingen van aandelenkoersen. Zo daalde de Amsterdamse AEX-Index vanaf de start van van het jaar tot 11 februari met 13 procent, om daarna weer 14 procent te stijgen.

Tip de redactie