Deze AEX-fondsen krijgen de meeste koopadviezen

Het jaarcijferseizoen loopt op z'n einde. Hoe staat het met de gemiddelde opinie van analisten over de fondsen uit de AEX-index?

Analisten van effectenhuizen zijn van nature positief ingesteld: zelden komt het voor dat er meer analisten een verkopen-advies geven dan een kopen- of houden-advies.

Z24 turfde op basis van de adviezen die de site Analist.nl bijhoudt, hoe het staat met de gemiddelde stemming rond de belangrijkse beursfondsen in Amsterdam, die zijn opgenomen in de AEX-index.

Gekeken is welke AEX-aandelen het beste scoren als je het aantal kopen-adviezen afzet tegen het totaal aantal adviezen.

De top-5 met de meeste kopen-adviezen ziet er als volgt uit:

1)OCI: 100 procent

3 kopen-adviezen op totaal 3

2)ING: 78 procent

21 kopen-adviezen op totaal 27

3)Aegon: 71 procent

15 kopen-adviezen op totaal 21

4)Ahold: 70 procent 

14 kopen-adviezen op totaal 20

5)Royal Dutch Shell: 67 procent

14 kopen-adviezen op totaal 21

Gelet op het minieme totaal van de gemeten adviezen voor meststoffenbedrijf OCI zegt de uitslag voor dat fonds heel weinig.

ING en Aegon

Voor het overige valt op dat analisten per saldo het meest positief zijn over twee fondsen uit de financiële wereld die bij de beursdip aan het begin van dit jaar hard zijn gedaald: ING en Aegon.

Bij de AEX-fondsen waar analisten uitgesproken somber over zijn vallen vooral maritieme dienstverlener Boskalis en verzekeraar Delta Lloyd op.

Boskalis publiceerde woensdag niet al te beste vooruitzichten voor 2016; Delta Lloyd kampt met relatief zwakke financiële buffers en voert een moeizame dialoog met aandeelhouders over een gedwongen aandelenemissie.

Op een totaal van acht adviezen scoort Boskalis één koopadvies en vijf keer een houden-advies. Delta Lloyd krijgt op negentien adviezen slechts vier maal een koopadvies en elf keer een houden-advies.

Nieuw in AEX: ABN en SBM

Woensdag werd overigens bekend dat Delta lloyd en OCI per 21 maart aanstaande uit de AEX-Index vallen. Nieuwkomers zijn ABN Amro en SBM Offshore.

ABN Amro heeft volgens Analist.nl op een totaal van vijftien adviezen elf kopen-adviezen, een score van 73 procent.; oliedienstverlener SBM Offshore zit een fractie lager met negen kopen-adviezen op een totaal van vijftien.

Tip de redactie