Mede-oprichter Bill Gates van Microsoft is de rijkste man ter wereld. Maar er zijn andere bedrijven die als onderneming méér miljardairs hebben opgeleverd.

Het Amerikaanse magazine Forbes publiceerde onlangs met veel tamtam zijn jaarlijkse lijst van de rijkste mensen te wereld. Microsoft-oprichter Bill Gates behield zijn eerste positie met een geschat vermogen van 75 miljard dollar.

Forbes is echter niet de enige die rijkenlijstjes publiceert. Het Chinese bedrijf Hurun geeft jaarlijks ook een overzicht van de superrijken in de wereld. Hurun geeft daarbij ook aan welke bedrijven de meeste miljardairs hebben opgeleverd.

Op de Hurun-lijst van bedrijven die de meeste miljardairs opleverden, komen een aantal familiebedrijven voor.

De belangrijkste zijn de Amerikaanse handelaar in landbouwproducten Cargill (10 miljardairs), het Duitse voedingsbedrijf Dr. Oetker (8 miljardairs), de verkoper van schoonmaakproducten SC Johnson & Son (7 miljardairs) en detailhandelaar SACI Falabella uit Chili (5 miljardairs).

Maar er staan ook de nodige beursgenoteerde bedrijven op de Hurun-lijst van miljardair-rijke ondernemingen. We lopen de zeven belangrijkste door, aangevuld met informatie van Business Insider.

Facebook: zes miljardairs

Het Amerikaanse social-mediabedrijf Facebook, dat in mei 2012 naar de beurs ging, heeft tot nu toe zes miljardairs opgeleverd. 

Oprichter en bestuursvoorzitter Mark Zuckerberg is de bekendste en staat als enige van de Facebook-miljardairs ook in de top-100 van rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van 47 miljard dollar.

De mede-oprichters Dustin Moskovitz en Eduardo Saverin, voormalig Facebook-adviseur Sean Parker, Facebook's vice-president voor software-infrastructuur Jeffrey J. Rothschild en Chief Operating Officer Sheryl Sandberg danken volgens ook het grootste deel van hun miljarden aan het sociale netwerk.

Estee Lauder, H&M en Infosys

Net voor Facebook komen er drie andere bedrijven die vijf miljardairs hebben opgeleverd. Dat zijn het Amerikaanse cosmeticabedrijf Estee Lauder, de Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) en het Indiase IT-bedrijf Infosys.

Wal-Mart en Roche

Een stapje hoger op de ranglijst staan de Amerikaanse supermarktreus Wal-Mart en het Zwitserse farmabedrijf Roche.

Wal-Mart heeft volgens Hurun zeven miljardairs gebaard. Van de Wal-Mart miljardairs hebben er liefst vier een plaats in de top-100 van de rijksten ter wereld.

Het aan de Zwitserse beurs genoteerde farmaceutische concern Roche telt negen miljardairs. Van de Roche-miljardairs komt niemand voor in de top-100 van rijksten ter wereld.

Hyatt: meeste miljardairs

De Amerikaanse hotelketen Hyatt, die in 1957 werd opgericht door Jay Pritzker, telt tien miljardairs. Daarmee staat Hyatt,  samen met het Amerikaanse familiebedrijf Cargill, op de eerste plek op de lijst van de elf bedrijven die wereldwijd de meeste miljardairs hebben opgeleverd.

Echter, ook van de miljardairs van Hyatt en Cargill staat niemand in de de top-100 lijst van superrijken.