'Olieprijs pas in 2017 boven 50 dollar'

De olieprijs heeft in de afgelopen weken een stevige opmars laten zien. Toch denken analisten van Deutsche Bank dat de prijs van het zwarte goud pas in 2017 weer boven de 50 dollar noteert.

De prijs van Brent-olie, de benchmark voor aardolie uit de Noordzee, is sinds het dieptepunt van ongeveer 27 dollar per vat op 20 januari 2016 met ongeveer 47 procent gestegen tot circa 40 dollar per vat.

Het herstel werd aangejaagd door het terugkrabbelen van speculanten die hadden gegokt op een verdere daling van de olieprijs, de zwakkere Amerikaanse dollar en speculaties op een productiebeperking van olielandenclub OPEC.

Aanbodoverschot

Het aanbodoverschot op de oliemarkt blijft voorlopig intact, denkt grondstoffenanalist  Michael Hsueh van Deutsche Bank. Wel zal het overschot de komende jaren in betekenis afnemen en kan de olieprijs als gevolg daarvan stijgen.

Deutsche Bank verwacht dat het aanbodoverschot, dat in 2015 ruim één miljoen vaten per dag betrof, afneemt tot 650 duizend vaten per dag in 2016 en tot 160 duizend vaten per dag in 2017.

Als gevolg van de verbetering van de balans tussen vraag en aanbod zal de olieprijs volgens de Deutsche Bank-analist waarschijnlijk verder stijgen naar 50 tot 55 dollar per vat in 2017. Dat is volgens Hsueh de prijs waarbij de Amerikaanse producenten break-even draaien.

Een tragere groei van de vraag naar olie vormt volgens de analist een risico voor zijn voorspellingen. Bij een achterblijvende vraag zullen de overschotten langer aanhouden en nieuwe oliewinningsprojecten verder worden uitgesteld.

Pijn bij Shell

Oliemaatschappijen als Shell zijn door de lage olieprijzen voorzichtiger geworden met nieuwe investeringen en boeken minder winst.

Shell-topman Ben van Beurden gaf begin 2015 aan dat een prijsdaling van 10 dollar van een vat Noordzee-olie het bedrijf zo'n 3,3 miljard dollar aan opbrengsten scheelt.

Ook heeft het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern voor een deel van zijn projecten een olieprijs van meer dan 70 dollar per vat nodig.

Tip de redactie