Zo gokken speculanten op technologische verliezers

Als belegger kun je geld steken in hippe techbedrijven die de wereld veranderen. Maar het omgekeerde kan ook: verdienen aan oude beursbedrijven die door innovatie worden weggevaagd.

Tegenover de schaarse winnaars in de mondiale technologierace staan vele verliezers.

Bekende voorbeelden in de mobiele telefonie zijn BlackBerry en Nokia: nog niet zo lang geleden toonaangevende merken, maar met de opkomst van de smartphone weggevaagd door Apple en Samsung.

Techverliezers

Veel beleggers houden zich bezig het met selecteren van huidige en toekomstige winnaars. Dezer dagen zijn dat klinkende namen als Apple, Google, Facebook en Netflix. Maar er zijn ook speculanten die het omgekeerde doen, zo meldt zakensite Business Insider.

Zo heeft hedgefonds Perry Capital dit jaar voor liefst 1 miljard dollar aan zogenoemde credit default swaps gekocht. Dat zijn een soort verzekeringen die de eigenaar beschermen, als een bedrijf in gebreke blijft op de terugbetaling van obligatieleningen.

Hedgefondsmanager Richard Perry geeft aan dat hij obligatieverzekeringen heeft gekocht van bedrijven die nu nog als redelijk kredietwaardig worden gezien door kredietbureaus zoals Standard & Poors en Moody's.

Lagere rating

Perry heeft gekozen voor bedrijven waarvan hij denkt dat ze binnen twee jaar flink last krijgen van technologische disruptie en geconfronteerd worden met lagere ratings van kredietbureaus.

Op het moment dat ratingbureaus hun oordeel voor een bedrijf verlagen, schiet de prijs van verzekeringspremies voor obligatieleningen doorgaans omhoog. Daarvan hoopt speculant Perry te profiteren.

Om welke bedrijven het precies gaat, wil Perry niet kwijt tegenover Business Insider. HIj rept van beursgenoteerde ondernemingen waarvan de huidige technologie straks lijkt op "filmrolletjes, lange-afstandstelefonie of radio."

Tip de redactie