Waarom goud geen grondstofbelegging is

Goud heeft weinig praktisch nut, vergeleken met andere grondstoffen. Toch heeft het edelmetaal specifieke eigenschappen die het interessant maken voor beleggers.

Goudhaantjes op de beurs staan dit jaar te juichen bij de stijgende goudprijs. Maar ook als goud het minder doet, kan het edelmetaal een interessante toevoeging zijn voor een beleggingsportefeuille. 

Dat stelt portfoliomanager Suzanne Hutchins van het 'real return'-team van vermogensbeheerder Newton deze week in een rapport.

Hutchins wijst erop dat goud specifieke eigenschappen heeft die het edelmetaal doen afwijken van aandelen, maar ook van andere grondstoffen.

Goud, aandelen, grondstoffen

Goud wijkt af van aandelen, in de zin dat het geen belegging is die toekomstige inkomstenstromen oplevert, zoals dividend.

Aan de andere kant is goud, in tegenstelling tot veel andere grondstoffen, maar zeer beperkt inzetbaar voor industriële toepassingen, al wordt het vanwege de goede elektrische geleiding wel gebruikt in legeringen.

Een belangrijke eigenschap van goud is dat het volgens Hutchins lang houdbaar is, mede doordat goud niet reageert met zuurstof.

Verder neemt de voorraad van goud geleidelijk toe zonder dat dit sterke gevolgen heeft voor de waarde. Dit maakt goud geschikt als monetaire eenheid.

Papiergeld

Goud heeft door de beperkte voorraadgroei volgens Hutchins een onderscheidende waarde ten opzichte van papiergeld, zeker in de huidige omstandigheden waarin centrale banken geldpersen op volle toeren laten draaien.

Hutchins concludeert dat het zinvol is om een beperkt percentage van een beleggingsportefeuille te reserveren voor goud, ook los van de recente prijsstijging. Het voornaamste argument: diversificatie.

Goud biedt volgens de beleggingsexpert tegenwicht voor aandelen die een claim vertegenwoordigen op een toekomstige inkomstenstroom, en voor grondstoffen met een duidelijke industriële toepassing.

Tip de redactie