'Negen redenen om aandelen te mijden na beursherstel'

Let op wie het zegt, maar een Amerikaanse hedgefondsmanager roept dat het beursherstel van februari en begin maart beleggers valse hoop geeft.

Hedgefondsen zijn speculatieve beleggingsfondsen die zowel op stijgingen als dalingen van de beurs gokken. Dus als een hedgefondsmanager een doemverhaal vertelt, is de kans groot dat hij daar zelf een financieel belang bij heeft.

Met die kanttekening volgt hieronder een lijstje met negen redenen die volgens hedgefondsmanager Doug Kass aanleiding geven om het beursherstel dat sinds medio februari is opgetreden, niet serieus te nemen.

Kass voorspelt niet meteen een grote beurscrash, maar wel forse beursschommelingen dit jaar.

1)Aandelen niet goedkoop

De brede S&P-500 index voor Amerikaanse aandelen is volgens Kass redelijk gewaardeerd op een niveau van 1.860 punten, terwijl de index inmiddels weer noteert op een niveau van rond de 2.000 punten.

2)Beurshandel schokkerig

De toenemende invloed van computerhandel op de beurs maakt de aandelenhandel gevoeliger voor schokken. Schommelingen van koersen worden versterkt door partijen die werken met supersnelle computers die koerspatronen proberen uit te buiten.

3)Europese banken zwak

Europese banken kampen nog altijd met relatief zwakke buffers, terwijl het verdienmodel van banken wordt ondermijnd doordat de Europese Centrale Bank leenrentes negatief maakt.

De zwakte van Europese banken is gevaarlijk, omdat bedrijven in Europa afhankelijker zijn van bankfinanciering dan ondernemingen in de Verenigde Staten, waar de obligatiemarkt belangrijker is als financieringsbron.

4)Brexit en Grexit

Twee grote risico's voor de stabiliteit van de Europese Unie en de eurozone zijn niet onder controle: de voortslepende Griekse schuldencrisis en het gevaar van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

5)Negatieve rentes

De onder punt 3 genoemde negatieve rentes die centrale banken hanteren, zijn niet alleen een Europese fenomeen. Wereldwijd duwen centrale banken rente-tarieven omlaag in de hoop om de inflatie en de economische groei aan te jagen. Maar dat beleid maakt het voor banken juist moeilijker om normaal te functioneren.

6)Winstdip

De prognoses voor de winstontwikkeling van beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten zijn de afgelopen drie maanden met zo'n 10 procent neerwaarts bijgesteld.

7)Politiek extremisme

In westerse landen neigen kiezers uit ontevredenheid naar extremen ter linker- en rechterzijde van het politieke spectrum; intussen zijn militaire conflicten in landen als Syrië en Oekraïne niet of maar zeer beperkt onder controle.

8)China koelt af

China fungeert steeds minder als motor van de groei van de wereldeconomie.

9)Opkomende markten

De omslag die China maakt van groei op basis van investeringen en export, naar een consumptieve economie past in een breder plaatje van onrust in opkomende markten.

De transformatie van China pakt negatief uit voor landen die sterk afhankelijk zijn van de export van grondstoffen. Alternatieve groei in opkomende landen vergt echter pijnlijke structurele hervormingen, waaronder minder corruptie bij overheden.

Tot slot zorgt de verzwakking van lokale munten tegenover de dollar er in sommige opkomende landen voor, dat dollarschulden zwaarder op de economie drukken.

Tip de redactie