Beurskoopjes of groei-aandelen? Weinig verschil in 2016

De afgelopen jaren presteerden zogenoemde groei-aandelen beter dan aandelen van bedrijven die op de beurs ondergewaardeerd lijken. Maar in 2016 liggen de kaarten anders.

Een veel gebruikt onderscheid bij de keuze voor aandelen is het verschil tussen 'waarde'  en 'groei', of in het Engels value en growth.

Waarde-aandelen horen bij bedrijven met een solide en stabiele winst, die op de beurs relatief goedkoop lijken. De verhouding tussen de prijs van het aandeel en de winst per aandeel is relatief laag. Dit is het soort bedrijven waar topbelegger Warren Buffett dol op is.

Bij groei-aandelen is dat anders: beleggers betalen in eerste instantie veel geld voor een klein beetje winst. Ofwel: de koers-winstverhouding is hoog.

Maar daar staat tegenover dat de onderneming hard groeit, snel marktaandeel wint en op termijn steeds winstgevender kan worden. Facebook was de afgelopen jaren een typisch voorbeeld van een groei-aandeel.

Groei en waarde

In afgelopen drie jaar hadden beleggers die inzetten op groei-aandelen meer plezier van hun keuzes. De MSCI World Growth Index van groei-aandelen uit ontwikkelde landen haalde gemiddeld een rendement van 7,5 procent per jaar (in dollars).

Voor de MSCI World Value Index lag het vergelijkbare rendement op 4,2 procent per jaar. Het verschil van ruim drie procentpunt per jaar in het voordeel van groei-aandelen is fors.

Dit jaar ziet het plaatje er anders uit. Voor de eerste twee maanden van 2016 ligt het rendement van de groei-index op  min 6,9 procent, tegen een verlies van 6,3 procent voor de waarde-index.

De score van de standaard MSCI World Index met ruim 1.600 aandelen uit 23 ontwikkelde landen zit precies tussen de twee stijl-indices in: een verlies van 6,6 procent in de eerste twee maanden van dit jaar (in dollars).

Dus: groei of waarde? In 2016 is het voorlopig lood om oud ijzer.

Tip de redactie