Boskalis heeft in het afgelopen jaar volgens analisten sterke resultaten geboekt, maar ging in de tweede helft van het jaar gebukt onder een lagere bezettingsgraad bij de baggeractiviteiten.

Volgens analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities heeft maritiem dienstverlener Boskalis in de eerste helft van 2015 geprofiteerd van onder meer een uitbreidingsproject in het Suezkanaal en succesvolle afhandeling van juridische claims rond oudere projecten.

Daarbij kende de vloot een "bijzonder hoge" bezettingsgraad in de eerste helft van 2015. Bij de publicatie van de jaarcijfers van Boskalis, aanstaande woensdag, zal echter ook zichtbaar zijn dat de tweede helft van het jaar hogere onderhoudskosten en een lagere bezettingsgraad kende, zo verwacht de analist van KBC.

Als gevolg hiervan mikt KBC op een vlakke omzet in 2015 ten opzichte van het jaar ervoor, waarbij de nettowinst op jaarbasis 6 procent lager zal uitvallen. Boskalis ging er zelf al vanuit dat het nettoresultaat onder het niveau van 2014 zou uitkomen, aldus de analist.

Boskalis

De vraag is of Boskalis zich in het lopende jaar kan herpakken. De maritieme dienstverlener sleepte al wat opdrachten binnen. Zo kreeg het bedrijf in februari een opdracht voor het versterken van de Texelse Waddenzeedijk, waarmee Boskalis een bedrag van 50 miljoen euro tegemoet kan zien.

Afgelopen week bleek dat het bedrijf in de running is voor een grote tunnelopdracht tussen Denemarken en Duitsland. Deze opdracht heeft naar verwachting een waarde van 300 miljoen euro voor Boskalis. Volgens analist Edwin de Jong van SNS Securities zal de tunnelopdracht het enige grote baggerproject in Europa zijn dit jaar, wat het een "zeer belangrijke" opdracht maakt voor Boskalis.

Maandagochtend werd bekend dat Boskalis de offshore-windenergie gerelateerde activiteiten van VolkerWessels zal overnemen. Een overnamesom werd niet gemeld.

De jaaromzet van de over te nemen activiteiten - waaronder het aanleggen van kabels voor windmolenparken op zee -  bedraagt circa 200 miljoen euro met een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 30 miljoen euro.

Omzetdruk

Ondanks een handvol nieuwe opdrachten en acquisities zien KBC en SNS de resultaten van Boskalis op korte termijn niet aantrekken. Zowel de omzet als de nettowinst zullen volgens de analisten zeker tot 2017 blijven dalen.

KBC Securities heeft het advies 'accumuleren' op Boskalis, terwijl SNS Securities een houden-advies hanteert.

Beide analisten houden vast aan een koersdoel van 45 euro. Het aandeel Boskalis sloot vrijdag 3,8 procent hoger op 35,75 euro. Maandagochtend noteerde het aandeel 0,4 procent in de plus.