Wie de afgelopen maanden belegde in bedrijven met het stempel 'duurzaam' was niet immuun voor de dip op aandelenmarkten. Integendeel, de duurzame index van Dow Jones bleef achter bij de wereldindex.

Naast de financiële prestaties van bedrijven komt er steeds meer aandacht voor zaken als milieuscores, de omgang met werknemers en eerlijke beloningen. Dit alles wordt samengevat in zogenoemde duurzaamheidsprestaties.

In de beleggingswereld zijn tal van speciale aandelenselecties ontwikkeld voor bedrijven die beter scoren op duurzame criteria. Een bekende naam op dit gebied is de Dow Jones Sustainability Index, die verschillende varianten kent.

Duurzame index

Zo is er de Dow Jones Sustainability World Developed Index, waarin 283 bedrijven zijn opgenomen uit ontwikkelde landen die bekend staan als 'sustainability leaders' in 59 industriële sectoren. Deze index bestaat sinds 2008 en wordt jaarlijks aangepast.

De Dow Jones Sustainability World Developed Index is aardig vergelijkbaar met de brede MSCI World Index. Die volgt 1.653 aandelen in 23 ontwikkelde landen.

Het universum van beide indices is vergelijkbaar, maar de duurzaamheidsindex kent een beperktere selectie van bedrijven. Eind februari hadden softwaregigant Microsoft, voedingsconcern Nestlé en farmabedrijf Novartis de zwaarste weging in deze index.

Beursprestatie

Maar hoe zit het met de beursprestaties? Dit jaar verloor de Dow Jones Sustainability World Developed Index 6,5 procent van zijn waarde, gemeten in euro's. Dat is 2 procentpunt meer dan het vergelijkbare verlies van 4,5 procent voor de MSCI World Index.

Kijk je wat verder terug, dan kwam de MSCI World Index de afgelopen drie jaar uit op een gemiddeld jaarlijks rendement van 13,9 procent.

Voor de Dow Jones Sustainability World Developed Index lag het vergelijkbare rendement op 8,1 procent. Duurzame beleggers moesten dus genoegen nemen met beduidend minder rendement.

Daar staat wel tegenover dat beleggers voor de MSCI World Index 14,9 keer de verwachte jaarwinst betalen, terwijl de duurzaamheidsindex met een waardering van 14,1 keer de verwachte winst iets goedkoper is.