De grootste obligatiebelegger ter wereld zegt dat het tijd is om weer Amerikaanse 'junk bonds' te kopen.

Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, vindt dat risicovolle Amerikaanse bedrijfsobligaties te goedkoop zijn geworden, zo signaleert persbureau Bloomberg.

De beheerder van obligatiefondsen staat niet alleen in zijn mening. Beleggers hebben de afgelopen dagen voor recordbedragen geld gestoken in beursgenoteerde trackerfondsen die de prestaties van risicovolle Amerikaanse bedrijfsobligaties volgen.

Door de toestroom van geld zijn de prijzen van zogenoemde junk bonds, ook wel rommelobligaties genoemd, sinds medio februari gestegen.

Junk bonds zijn bedrijfsobligaties met een hoog rendement - denk aan meer dan 7 procent per jaar -  maar kennen ook een hoog risico. De uitgevende bedrijven worden als niet al te solide beoordeeld door kredietbureaus.

Keerpunt in de markt?

Het is nog onduidelijk of de recente populariteit van junk bonds onder beleggers een keerpunt vormt in de markt, waar de prijzen van junk bonds sinds juni vorig jaar juist fors zijn gekelderd.

In augustus en oktober 2015 was er eveneens sprake van oplevingen, maar die bleek telkens van korte duur.

Volgens Mark Kiesel, hoofdstrateeg van Pimco, zijn de Amerikaanse consumentenbestedingen nog steeds sterk en de bedrijfswinsten solide. Die factoren zouden moeten zorgen voor sterke rendementen van junk bonds en overzichtelijke risico's op wanbetaling.

Voorzichtigheid troef

Echter, zelfs fondsmanagers die positief zijn over risicovolle obligatieleningen, blijven voorzichtig. Dit komt vooral doordat bedrijfsobligaties met een hogere kredietwaardigheid beter hebben gepresteerd dan obligaties met lage tot zeer lage ratings.

"Het is nog steeds een vrij riskante markt", zegt  portfoliomanager Margie Patel van Wells Capital Management, tegenover Bloomberg. Patel kiest het liefst voor risicovolle obligaties van bedrijven die nog enigzins redelijk staan aangeschreven bij kredietbeoordelaars. De rendementen daarvoor zijn lager dan 10 procent.

Amerikaanse economie

Ondanks de recente positieve signalen voor de Amerikaanse economie, is niet iedereen positief. Volgens Bonnie Baha, fondsmanager bij DoubleLine Capital, kunnen de markten in een neerwaartse spiraal terechtkomen door een verdere verzwakking van China, het mogelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en andere macro-economische en politieke factoren.

Gershon Distenfeld, strateeg bij AllianceBernstein, denkt dat junk bonds de komende jaren een concurrerend rendement kunnen opleveren ten opzichte van aandelen, maar met minder risico, mochten de economische omstandigheden wereldwijd verslechteren.

AllianceBernstein, dat 456 miljard dollar beheert, heeft recent gekeken naar risicovolle bedrijfsobligaties met een hoog rendement in onder andere de energiesector. "De waarderingen worden steeds goedkoper, en we zien kansen dat de markt het beter gaat doen", aldus Distenfeld.