Argentinië is hard op weg een slepend conflict met Amerikaanse speculanten te beslechten. Dat levert zogenoemde 'aasgierbeleggers' miljarden op.

Speculatieve beleggers zijn er in vele soorten en maten. Eén van de specialisaties betreft het kopen van brakke schulden van bedrijven of overheden

Zo was het begin deze eeuw mogelijk om Argentijnse staatsschuld te kopen voor zeer lage prijzen.

In Amerikaanse dollars uitgegeven obligaties met een waarde van 1.000 dollar per stuk op papier, konden bijvoorbeeld op de beurs gekocht worden voor prijzen van slechts 200 dollar per stuk.

Het potentiële rendement was enorm, als de obligatieleningen tegen de oorspronkelijke waarde van 1.000 dollar per stuk zouden worden afgelost. Maar het risico ook.

Dat laatste bleek toen de Argentijnse overheid in het jaar 2001 in gebreke bleek op de terugbetaling van schulden. Voor speculatieve Amerikaanse beleggers die deze schuld voor bodemprijzen hadden gekocht, zag het er slecht uit.

Deze week werd bekend dat een juridisch gevecht met diverse Argentijnse regeringen na vijftien jaar toch resultaat heeft opgeleverd.

Schuldendeal

Via een bemiddelaar heeft de Argentijnse regering een deal gesloten met enkele Amerikaanse hedgefondsen voor een uitbetaling van 4,65 miljard dollar.

Van het totale bedrag komt zo'n 2,4 miljard dollar bij Elliott Management terecht, een investeringsfonds van speculant en miljardair Paul Singer.

Uit een verslag van zakenkrant The Wall Street Journal blijkt dat stalen zenuwen en een zekere meedogenloosheid de Amerikaanse speculanten, ook wel 'aasgierfondsen' genoemd, uiteindelijk de miljardenwinst hebben bezorgd.

Drijvende kracht achter de belegging van Elliott Management was fondsmanager Jay Newman. Die dacht bij de eerste aankoop van de Argentijnse staatsobligaties begin deze eeuw koerswinst te maken, of bij wanbetaling op zijn minst een gunstige afkoopsom te kunnen bedingen.

Maar na de wanbetaling van 2001 toonden opeenvolgende Argentijnse regeringen zich weinig toegevingsgezind jegens obligatiehouders.

In 2005 wist Argentinië 75 procent van de eigenaren van gefailleerde staatsleningen over te halen om deze in te wisselen tegen nieuwe obligaties die slechts 30 procent van de oorspronkelijke waarde hadden.

Elliott-manager Newman en enkele andere hedgefondsen vonden die deal niet aantrekkelijk genoeg en bleven wachten. Maar in 2010 was 93 procent van de obligatiehouders akkoord gegaan met de omruilregeling tegen 30 procent van de oorspronkelijke waarde.

Gijzeling

Om druk uit te oefenen op de Argentijnse overheid ging hedgefondsmanager Newman over tot enkele extreme acties, zo schetst The Wall Street Journal.

Zo liet Newman in 2012 een Argentijns marineschip dat Ghana aandeed door een rechtbank in Ghana aan de ketting leggen. Op last van een internationaal hof werd het schip drie maanden later weer vrijgegeven.

In 2014 begon het er beter uit te zien voor de hedgefondsen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat Argentinië geen rente mocht uitbetalen aan obligatiehouders die akkoord waren gegaan met de ruildeal, als er niet ook rente zou worden betaald aan de hedgefondsen die hadden vastgehouden aan hun oude stukken.

Nieuwe president

Het laatste zetje kwam van de verkiezing van een nieuwe president in Argentinië afgelopen jaar. Mauricio Macri wilde het dispuut met de Amerikaanse hedgefondsen oplossen, om te zorgen dat Argentinië weer een soepele toegang tot kapitaalmarkten zou krijgen.

Op 18 februari 2016 gingen de onderhandelingen van start en deze week werd de overeenkomst afgetikt.

In vijftien jaar tijd maakte Elliott Management juridische kosten van ongeveer 100 miljoen dollar, aldus The Wall Street. De 2,4 miljard dollar die het hedgefonds nu verdient, biedt ruime compensatie.