Weinig beursgenoteerde bedrijven zorgen voor zoveel onenigheid onder beursanalisten als de maker van elektrische auto's Tesla. De één vindt dat de koers van het aandeel naar 333 dollar kan, de ander mikt op 100 dollar.

Een negatieve tweet van analisten van bureau Citron Research zond het aandeel Tesla dinsdagavond en woensdagmiddag omlaag, van een niveau van 192 dollar naar ongeveer 184 dollar woensdagmiddag.

Maar die beweging is nog niets vergeleken bij wat analisten Tesla toedichten.

"Shorting [speculeren op een koersdaling, red] Tesla", tweette Citron Research dinsdagavond. "Aanbod- en vraagproblemen zouden het aandeel tegen het eind van het jaar naar 100 dollar moeten brengen."

Het verschil tussen Citron Research en de grootste optimist onder de Tesla-analisten is groot.

Een maand geleden verlaagde analist Adam Jonas van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley weliswaar het koersdoel voor het aandeel Tesla. Maar Jonas acht een stijging van het aandeel naar een niveau van 333 dollar in de komende twaalf maanden nog altijd redelijk.

Het aandeel Tesla noteerde in juli 2015 een hoogste koers ooit van 286,65 dollar, maar is sindsdien met ruim een derde gedaald wegens een later dan verwachte introductie van het nieuwste model, Model X.

Model 3

Tesla wil de Model 3, een goedkope elektrische auto bestemd voor massaproductie, lanceren in 2017.

Analist Jonas denkt dat de eerste exemplaren van de Model 3 pas in 2018 uit de fabriek zullen rollen. Daarnaast denk hij dat er minder modellen zullen worden verkocht door de lage olieprijs.

Jonas verwacht dat Tesla in 2020 246.000 exemplaren van de Model 3 zal verkopen. Dat is de helft minder dan de half miljoen die Tesla zelf denkt te verkopen, maar nog altijd aanzienlijk.

De veel negatievere analisten van Citron Research geven geen uitgebreide toelichting voor het koersdoel van 100 dollar. Wel hinten ze erop dat de huidige waardering van het aandeel Tesla geen recht doet aan de enorme concurrentie die Tesla tegemoet kan zien van andere makers van elektrische auto's