De olieprijs blijft voorlopig nog wel even laag, stellen analisten. De reden? De enorme berg aan olievoorraden die de afgelopen jaren is opgebouwd.

Alleen al de ontwikkelde landen in de wereld hebben momenteel een olievoorraad ter beschikking van meer dan 3 miljard vaten. Afgelopen jaar is deze voorraadberg met zo'n 250 miljoen vaten toegenomen, blijkt uit gegevens van energie-agentschap IEA.

Een vat bevat 158,99 liter ruwe olie. Al zou de olieproductie per direct worden verlaagd, dan neemt volgens het energie-agentschap de olievoorraad nog zeker tot 2017 toe.

Met de huidige voorraden kan de wereld zeker nog tot 2021 vooruit, aldus onderzoeksclub IEA.

"Zelfs als vraag en aanbod in de loop van dit jaar in evenwicht komen, zal de markt zeggen 'nou en'. Die wacht op bewijzen dat de olievoorraad daalt", zegt Mike Wittner, hoofd oliemarkten van de bank Société Générale tegenover Bloomberg.

Saudi-Arabië

In het najaar van 2014 werd duidelijk dat Saudi-Arabië een strategie had gekozen waarbij behoud van marktaandeel voorop stond.

De Saudi's bleven pompen en namen de lagere olieprijs voor lief. Het land kan zich dat permitteren, want het kan de olie voor enkele dollars per vat uit de grond pompen.

Sinds de zomer van 2014 is de mondiale olievoorraad snel opgelopen en de olieprijs fors gedaald: van meer dan 100 dollar per vat naar circa 35 dollar nu.

Productie

Saudi-Arabië herhaalde vorige week dat een serieuze productieverlaging voorlopig niet aan de orde is. Ofschoon het olierijke koninkrijk en enkele andere Opec-landen met de Russen hebben afgesproken de productie op het huidige niveau te handhaven, zit volgens de Saudische Minister van Olie, Ali al-Naimi, een gecoördineerde productieverlaging "er niet in".

Door de enorme olievoorraad die wereldwijd in tanks en schepen is opgeslagen, voelt zakenbank Goldman Sachs zich gesterkt in de voorspelling dat de olieprijs voor een langere periode op een laag niveau zal blijven.

Pas als de voorraden op een normaal niveau aanbelanden, ligt er weer een prijsstijging in het verschiet.