Bouwer Heijmans is door SNS Securities gebombardeerd tot favoriet aandeel in de Nederlandse bouwsector.

Vorig jaar kende bouwer Heijmans nog grote problemen en dreigde het zijn afspraken met banken over de verhouding tussen de schuld en bedrijfswinst te missen. In dat geval had het bouwbedrijf opnieuw met de banken om de tafel gemoeten om te onderhandelen over een nieuwe kredietlijn.

Beleggers waren zelfs bang dat Heijmans een nieuwe aandelenemissie moest aankondigen om de kapitaalbuffers te versterken.

Schuldenvrij

Beleggers werden afgelopen week bij de publicatie van de jaarcijfers positief verrast door een veel lager dan verwachte schuld.

Analisten rekenden op een nettoschuld van meer dan 70 miljoen euro. Dit cijfer, waarbij worden gekeken naar feitelijke schuld verminderd met het kasgeld, kwam over 2015 uit op 10 miljoen euro.

De analist van SNS Securities zegt in een woensdag gepubliceerde analyse niet verbaasd te zijn als Heijmans volgend jaar geheel schuldenvrij zal zijn.

Ofschoon de  jaarcijfers over 2015 volgens SNS tegenvielen - Heijmans leed in 2015 een verlies van 27 miljoen euro, tegen 47 miljoen euro verlies in 2014 - vindt de bank de verbeterde schuldpositie de belangrijkste reden om het koersdoel voor het aandeel te verhogen.

Het effectenhuis zegt verbaasd te zijn dat het aandeel Heijmans op deze positieve berichten slechts minimaal is gestegen.

Koersdoel

SNS verhoogt het koersdoel van Heijmans van 9,80 euro naar 11,50 euro en handhaaft het advies "kopen".

Woensdagmorgen noteerde het aandeel ruim 4 procent hoger op 7,55 euro. Als we de analisten van SNS Securities mogen geloven, kan het aandeel dus nog met meer dan helft stijgen.

Een jaar geleden noteerde Heijmans rond de koers die SNS nu voor ogen heeft, maar in de zomer van 2015 kreeg het aandeel een flinke tik door de zorgen over het bankconvenant.