De bekende Amerikaanse speculatieve belegger Bill Ackman zit zwaar in zijn maag met farmafonds Valeant. Dat merken ook beleggers van het in Amsterdam genoteerde fonds Pershing Square Holdings.

Bill Ackman is één van de grote namen onder de Amerikaanse speculatieve beleggers. De baas en oprichter van hedgefonds Pershing Square Capital Management is volgens zakenblad Forbes goed voor een vermogen van zo'n 2 miljard dollar.

In 2014 kwam Ackman naar Amsterdam voor de introductie van een eigen beleggingsfonds op het Damrak: Pershing Square Holdings. Maar veel plezier hebben beleggers van dit fonds nog niet gehad.

Beleggingsfonds

Pershing Square Holdings belegt vooral in grote Noord-Amerikaanse bedrijven en voor een beperkt deel in middelgrote en kleine ondernemingen.

Na de introductie van het fonds op de Amsterdamse beurs tegen koers van 25 dollar in oktober 2014 leek Pershing Square Holdings aanvankelijk een stabiele belegging. Maar sinds de zomer van 2015 is het hard bergafwaarts gegaan.

Daling

De koers van het beleggingsfonds is sinds de start in Amsterdam met bijna 32 procent gedaald.

Pershing heeft ook niet geprofiteerd van het algemene beursherstel in de tweede helft van februari 2016. Voor dit jaar staat er een min 25 procent op het koersbord in Amsterdam.

Woensdag meldde Pershing Square Holdings dat de zogenoemde netto vermogenswaarde, dus de waarde van de beleggingsportefeuille, in februari met 9,7 procent is gedaald.

Ter vergelijking: de AEX-Index verloor afgelopen maand iets minder dan één procent.

Hoofdpijndossier

De zwakke prestaties van Pershing Square Holdings hebben mede te maken met één groot hoofdpijndossier van Ackman: zijn zware gok op het farmaceutische bedrijf Valeant.

Volgens de meest recente detailgegevens van beleggingsfonds Pershing Square drukte de koersdaling van Valeant in het derde kwartaal van 2015 al op de resultaten van het fonds. En sindsdien is dat alleen maar erger geworden.

Ackman nam begin 2015 een grote gok door aandelen Valeant bij te kopen. Aanvankelijk leek dat een goede keuze: tot het eind van de zomer van 2015 steeg dit aandeel fors. Maar sinds augustus van dat jaar is het hard bergafwaarts gegaan met Valeant.

Beschuldigingen

Belangrijkste reden is dat het bedrijf onder vuur is komen te liggen bij het Amerikaanse Congres, vanwege prijsverhogingen van medicijnen, terwijl er daarnaast beschuldigingen zijn gekomen over mogelijke boekhoudfraude bij een dochterbedrijf van Valeant.

Voor Ackman waren de problemen die opdoken bij Valeant geen reden om zijn posities af te bouwen. Die koppigheid is hem waarschijnlijk duur komen te staan, zo blijkt uit een analyse van de site MarketWatch.

Beleggers in het Amsterdamse beursfonds Pershing Square Holdings hebben in ieder geval moeten constateren dat het rendement vergeleken met brede marktindices ondermaats is geworden.