Een negatieve spaarrente zou consumenten niet aanmoedigen om meer te besteden. Geld van de bank halen of juist gaan beleggen zijn de populairste alternatieven.

Dit blijkt uit een onderzoek van ING International Survey in vijftien landen naar hoe consumenten zouden reageren op een negatieve rente. De titel van het onderzoek luidt: "Negative rates, negative reactions".

Centrale banken hebben de rente die banken moeten betalen als ze sparen bij de centrale bank, de afgelopen jaren verlaagd tot bijna 0 procent en soms zelfs negatief gemaakt.

Met lage en negatieve rentes willen centrale banken het oppotten van geld ontmoedigen, om investeringen en bestedingen te stimuleren.

Negatieve rente

Commerciële banken durven het niet aan om consumenten met negatieve spaarrentes te confronteren, waarbij je dus geld zou moeten toeleggen als je spaargeld op de bank hebt staan. Maar spaarrentes zijn wel fors gedaald de afgelopen jaren.

Gemiddeld zegt 40 procent van de ondervraagden uit het ING-onderzoek het geld thuis te gaan oppotten, als de spaarrente negatief zou worden. De verschillen per regio zijn groot.

Oude sok of beleggen

Zo zegt in Nederland, Frankrijk en België één op de twee spaarders het geld in een oude sok te stoppen, als de rente negatief wordt.

In de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië wil slechts 30 procent geld van de bank halen. In deze landen wil circa 55 procent het spaargeld naar de beurs brengen.

In Nederland, Frankrijk en België is het omgekeerde het geval: slechts een derde overweegt het geld te gaan beleggen bij een negatieve spaarrente.

Uitgeven

Gemiddeld genomen pakt het ING-onderzoek slecht uit voor de centrale banken die hopen dat lage rentes de uitgaven van huishoudens stimuleren. Meer consumeren is wereldwijd de minst populaire optie, in het scenario van een negatieve rente.

De onderzoekers maken wel een kanttekening bij de onderzoeksresultaten. Dat consumenten zeggen dat ze iets gaan doen als de rente negatief is, wil nog niet zeggen dat ze dat ook daadwerkelijk zullen doen.