Fietsbedrijf Accell is in Nederland bekend van merken als Batavus en Sparta. Maar de groei zit vooral bij de e-bikes in Duitsland.

De Friese fietsenfabrikant Accell presenteerde vrijdag stevige groeicijfers over 2015: de omzet steeg met 9 procent naar 986 miljoen euro en de winst met 22 procent naar 32,2 miljoen euro.

Accell is in Nederland bekend van merken als Batavus en Sparta, maar Nederland is niet meer de grootste markt.

Afgelopen jaar bedroeg het omzetaandeel van Duitsland 227 miljoen euro, tegen 222 miljoen euro voor Nederland.

e-bike

Het toenemende belang van Duitsland heeft vooral te maken met de groeiende populariteit van e-bikes, met als belangrijkste trekker het merk Haibike.

Per saldo kwam afgelopen jaar 45 procent van de totale omzet van Accell uit e-bikes, tegen 41 procent in 2014.

Koers

Voor beleggers keert Accell over het boekjaar 2015 een dividend uit van 0,72 euro per aandeel. Op basis van de beurskoers van vrijdagmorgen komt dat neer op een dividendrendement van 3,7 procent.

De beurskoers daalde vrijdag, na de publicatie van de jaarcijfers, overigens met ruim drie procent tot 19,20 euro.

Analisten van SNS Securities handhaafden het kopen-advies voor Accell, vooral vanwege de groeikansen van e-bikes. Maar er waren ook kritische opmerkingen.

Voorraden

Zo was SNS Securities teleurgesteld over enkele incidentele tegenvallers, waaronder hogere financiële lasten als gevolg van een fraude-incident in Taiwan. Accells winst per aandeel van 1,29 euro over 2015 viel 16 cent lager uit dan SNS Securities had verwacht.

Grootste operationele minpunt voor Accell is volgens de analisten van SNS het werkkapitaal. Accell houdt relatief hoge voorraden aan, mede omdat de snelheid waarmee e-bikes worden verkocht lager ligt dan bij traditionele fietsen en e-bikes een hogere kostprijs kennen.