Zonder de mijnbouwsector is Australië, en in het kielzog Nieuw-Zeeland, één van de meest aantrekkelijke bestemmingen voor beleggers op zoek naar dividendinkomsten.

Dat zegt Jason Pidcock van de Britse vermogensbeheerder Jupiter Asset Management in Investment Week.

Beleggers denken volgens de fondsbeheerder bij Australië aan grote mijnbouwers, zoals BHP Billiton dat het afgelopen half jaar ruim 41 miljard dollar aan beurswaarde zag verdampen. 

Als grondstoffen echter buiten beschouwing worden gelaten, en gekeken wordt naar de kansen die infrastructuur, detailhandel, verzekeraars, vastgoed en telecombedrijven bieden, komt stabielere winstgroei in zicht.

Lage schuld

Pidcock wijst ook op de lage schuld van Australië in verhouding tot het nationaal inkomen, waardoor de centrale bank geen agressieve maatregelen heeft hoeven te nemen om de economie op koers houden.

Ook beschikt het land als een van de weinige in de wereld over een AAA-rating, goed voor de hoogste kredietwaardigheid. Ten slotte is bij bedrijven sprake van goed ondernemingsbestuur.

De oud-beheerder van het bijna zes miljard euro tellende Newton Asian Income Fund noemt vanwege het dividendrendement het buurland Nieuw-Zeeland ook een voorbeeld van een aantrekkelijke, maar onbeminde markt.

Australië en Nieuw-Zeeland

Het dividendrendement van de MSCI New Zealand Index bedraagt 4,21 procent in dollar, maar de index is in de afgelopen drie jaar achtergebleven bij de MSCI World Index. 

De MSCI Australia Index biedt met 5,38 procent een nog aantrekkelijker dividendrendement gemeten in dollars, maar ook deze index is in de afgelopen drie jaar harder gedaald dan de MSCI World Index.