Verzekeraars Aegon en NN leden dit jaar flinke koersverliezen op de beurs. Hoe laten de twee zich met elkaar vergelijken?

Verzekeraar NN Group - voorheen Nationale-Nederlanden - presenteerde donderdag de jaarcijfers over 2015. Daarbij werd bekend dat de operationele winst in het vierde kwartaal licht daalde.

Beleggers stuurden het aandeel NN donderdag 0,7 procent omlaag.

NN Group zit in een vergelijkbaar schuitje als collega Aegon. Beide verzekeraars zijn goed winstgevend, maar hebben last van de lage rente. Die maakt het lastiger om ingelegde premies van producten voor aanvullend inkomen winstgevend te beleggen.

Verder kampen de verzekeraars met aangescherpte eisen van toezichthouders voor de financiële buffers.

Hoe scoren beide verzekeraars op indicatoren zoals de winst, het dividend, de financiële slagkracht en de ontwikkeling van de beurskoers? Een kort overzicht.

1)Winst

Aegon rapporteerde op 19 februari een 4 procent hogere onderliggende winst vóór belastingen over 2015 van 1,9 miljard euro.

Donderdag meldde NN Group een 32 procent hogere operationele winst uit voortgezette activiteiten van 1,4 miljard euro.

2)Dividend

Aegon betaalt over 2015 een dividend per aandeel van 0,25 euro. Tegen een beurskoers van 4,46 euro komt dat neer op een dividendrendement van 5,6 procent.

NN Group stelde donderdag een slotdividend van 1,05 euro per aandeel voor. Het totale dividend komt daarmee op 1,51 euro per aandeel in 2015. Afgezet tegen een beurskoers van 27,67 euro levert dat een dividendrendement op van 5,5 procent.

3)Solvabiliteit

De financiële buffers van Aegon volgens de zogenoemde Solvency II regels lagen eind 2015 op ongeveer 160 procent: NN Group komt uit op een duidelijk hogere ratio van naar eigen zeggen 239 procent.

4)Beurskoers

De beurskoers van Aegon daalde dit jaar met 15,9 procent, die van NN Group met 14,3 procent.