Te veel beleggers verwachten mooie rendementen in de Amerikaanse gezondheidssector. Tegelijk gokken wel erg veel speculanten op méér verliezen in de energiesector en in opkomende markten.

Dat meldt zakenbank UBS woensdag in een memo aan beleggers, zo bericht Business Insider

De Zwitserse bank heeft drie potentiële zeepbellen geïdentificeerd.

De eerste zeepbel betreft beursgenoteerde farmabedrijven. Omdat de gezondheidssector als één van de weinige sectoren in de Verenigde Staten de prijzen kan verhogen, zijn veel beleggers daar enthousiast ingestapt.

Maar, zo waarschuwt UBS, Washington kan weleens ingrijpen vanwege onredelijke prijzen voor medicijnen die farma- en biotechfirma's vragen.

Olie

Uit twee andere zeepbellen lijkt langzaam wat lucht te lopen. Daarbij gaat het niet om te veel enthousiasme van beleggers, zoals bij de farmasector het geval lijkt te zijn, maar om het omgekeerde: een te negatieve houding.

Zo is speculeren op negatieve ontwikkelingen voor oliebedrijven een hype geworden, volgens UBS. Maar door de stabilisatie van de olieprijs en het grote aantal beleggers dat al rekening houdt met koersdalingen komt snel een einde aan het massaal speculeren op een val van energieaandelen. Althans, dat vermoedt UBS.

De andere negatieve overreactie treft op opkomende markten, meent de zakenbank. In weerwil van wat beleggers denken, hebben aandelen in opkomende markten het de afgelopen tijd beter gedaan dan die in de ontwikkelde wereld.

Dat laatste kan volgens UBS komen doordat de Amerikaanse centrale bank geen haast maakt met het verhogen van de rente, en door de daling van de dollar in de afgelopen weken.

Dat er wat lucht loopt uit de zeepbellen, betekent niet dat ze niet meer met een grote knal kunnen barsten, waarschuwt de bank. "Er zit nog voldoende lucht in om ze te laten groeien, gelet op de dynamiek die winsten en waarderingen laten zien en ondanks het grote aantal beleggers dat posities heeft ingenomen."