Een zwakke munt, aantrekkelijk geprijsde aandelen en bedrijfswinsten die aan de betere hand zijn. De Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan ziet voldoende redenen om Britse aandelen aan te prijzen.

Na drie jaar van aanhoudende slechtnieuwsgesprekken beveelt zakenbank J.P. Morgan sinds klanten deze week weer Britse aandelen aan, zo meldt beurssite Marketwatch.

J.P. Morgan spreekt over "een goed renderende, liquide markt die meestal goed presteert als de wereldeconomie een tandje terugschakelt en obligatierentes dalen."

Met een verlies van bijna 7 procent  is de FTSE-100, de belangrijkste graadmeter van Britse aandelen, in de laatste drie jaar gemiddeld 30 procent achtergebleven bij andere belangrijke beurzen.

De Amsterdamse AEX is in dezelfde periode meer dan 21 procent gestegen, terwijl de Euro Stoxx 50 bijna 8 procent aan waarde won.

Die ondermaatse prestaties komen doordat de FTSE-100 relatief veel aandelen telt, die gevoelig zijn voor dalende grondstoffenprijzen.

De grondstoffensector heeft dit jaar echter het ergste achter de rug, stelt J.P. Morgan. Bovendien is het gewicht dat olie- en mijnbedrijven in de index leggen in de afgelopen vijf jaar gehalveerd.

Ook ondersteunt het goedkope pond koersen doordat bedrijven opgenomen in de FTSE-100 72 procent van hun omzet buiten de landsgrens behalen.

Risico Brexit

Zelfs een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie schrikt de analisten van de Amerikaanse bank niet af.

Het zal een dubbeltje op zijn kant zijn, maar de kans dat het land na het referendum op 23 juni EU-lid blijft is 60 procent, volgens J.P. Morgan.  "Als het toch tot een vertrek komt dan kan de markt in eerste instantie sterk negatief reageren, maar wij denken dat het zwakke pond en soepel-geldbeleid van de centrale bank de koersdalingen kunnen stutten."