De Nederlandse flitshandelaar Flow Traders kreeg woensdag een flinke tik op de beurs. Beleggers betalen inmiddels minder dan 15 keer de winst voor het aandeel.

Flow Traders is een Nederlandse beurshandelaar die met behulp van slimme computerprogramma's geld verdient aan minieme koersbewegingen.

Het bedrijf is vooral actief op de markt voor zogenoemde Exchange Traded Funds (ETF's), beursgenoteerde beleggingsproducten die bijvoorbeeld een aandelenindex volgen.

Woensdag rapporteerde Flow Traders over het jaar 2015 een winstgroei van 89 procent tot 128 miljoen euro. Dit is exclusief kosten die het bedrijf maakte in verband met de beursgang afgelopen jaar.

Over het laatste kwartaal van 2015 ging het wat minder met de winst. Flow Traders rapporteerde een winst van 30 miljoen euro en dat was 21 procent minder dan in het derde kwartaal van afgelopen jaar. De bruto winstmarge daalde van 52 naar 48 procent.

Beleggers reageerden woensdag teleurgesteld en stuurden het aandeel Flow Traders ruim 10 procent omlaag.

Handel

De winstdaling in het vierde kwartaal heeft veel te maken met de handelsactiviteit in indexfondsen.

Flow Traders verdient het makkelijkst geld als koersen heftig bewegen en er veel wordt gehandeld. Dat was in het laatste kwartaal van 2015 minder het geval.

De kwartaalinkomsten van Flow Traders zijn dus gevoelig voor de schommelingen in de handelsactiviteit op de beurs.

Structureel groeit de markt voor indexfondsen overigens hard, vanwege de toenemende populariteit van zogenoemde passieve beleggingen waarbij simpelweg de beweging van een brede aandelenindex wordt gevolgd.

Koers

Woensdagochtend noteerde het aandeel Flow Traders op circa 40 euro, een verlies van ruim 10 procent.

Over 2015 haalde het bedrijf een aangepaste winst per aandeel van 2,76 euro. Beleggers betalen hiermee 14,5 keer de winst van afgelopen jaar voor het aandeel Flow Traders.

Een vergelijkbaar beursgenoteerd bedrijf is de Amerikaanse handelaar Virtu. Die boekte over 2015 een winstgroei van 27 procent, op basis van internationale boekhoudregels.

Virtu haalde een aangepaste per aandeel van 1,35 dollar in 2015. Op basis van de slotkoers van dinsdag betalen beleggers zo'n 15,6 keer de winst voor Virtu.  Daarmee is dit aandeel net wat duurder dan Flow Traders.