De beursonrust van januari heeft beleggers het idee gegeven dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet verhoogt dit jaar. Dat is een misleidende gedachte, volgens vermogensbeheerder Blackrock.

De wilde beweging van beurzen in januari en zorgen over een economische verzwakking in de Verenigde Staten hebben een Amerikaanse renteverhoging dit jaar onzeker gemaakt. Althans, dat denken veel beurshandelaren.

Als de Amerikaanse economie wel blijft groeien, de lonen stijgen en de inflatie aantrekt, is het logisch dat de Amerikaane centrale bank minder scheutig strooit met goedkoop geld en de rente verhoogt.

Maar uit gokjes die beleggers nemen met termijncontracten blijkt dat nog maar 48 procent van de handelaren in rentecontracten rekent op een renteverhoging dit jaar. Op 1 januari 2016 ging nog 93 procent van de handelaren uit van een Amerikaanse renteverhoging in 2016.

Waarschuwing

Volgens beleggingsstrateeg Russ Koesterich van vermogensbeheerder Blackrock, zitten handelaren in termijncontracten fout met deze inschatting, zo meldt persbureau Bloomberg.

"De inflatie neemt toe en dat doet vermoeden dat de centrale bank niet zo afwachtend is, als de markten denken", aldus Koesterich in een begin deze week gepubliceerd rapport.

De waarschuwing van Blackrock is relevant voor obligatiebeleggers. Bij obligatieleningen bewegen de rente en de koers omgekeerd. Op het moment dat de Federal Reserve wel de rente verhoogt dit jaar, is de kans groot dat obligatiekoersen dalen.