Na een roerig begin van het beursjaar 2016 lijkt de rust op financiële markten enigszins weergekeerd.

De VIX-index, de paniekmeter die de heftigheid van koersuitslagen van aandelen meet voor de brede S&P 500-index, slaat de laatste weken minder hoog uit dan eerder het geval was.

De VIX-index geeft een indicatie van de verwachte omvang van koersuitslagen in de komende dertig dagen en wordt berekend op basis van optieprijzen.

Sinds 11 februari, toen de VIX-index zijn voorlopige 'hoogtepunt' dit jaar bereikte, keert de rust steeds meer terug.

Rust op korte termijn

Beleggers kunnen gokken op de verwachte beweging van de VIX. Opvallend was dat aan het begin van het jaar beleggers vaker uitgingen van hevige koersuitslagen op de korte termijn dan op de langere termijn.

Als op de korte termijn meer schommelingen van aandelen worden voorzien, wijst dit op stress.

Inmiddels is de situatie weer omgekeerd, zo meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Momenteel worden juist meer schommelingen op de lange termijn voorzien dan op de korte termijn.

Het is logischer dat beleggers minder zeker zijn over de lange termijn, omdat nu eenmaal niemand de toekomst kan voorspellen.

Koersherstel?

In september vorig jaar was er een soortgelijke periode als afgelopen januari, waarbij op de korte termijn meer schommelingen werden voorzien dan op de lange termijn.

Volgens analisten van Cantor Fitzgerald ging een dergelijke periode vooraf aan een aandelenrally waarbij de S&P-500 in de periode tussen 28 september en 3 oktober 2015 twaalf procent won, zo tekende de WSJ op.