Wat als je veertig jaar lang in aandelen belegt en je posities niet wijzigt. Levert dat meer op dan als je tien, twintig of dertig jaar in aandelen belegt?

Die vraag beantwoordt zakensite Business Insider op basis van koersdata van Nobelprijswinaar Robert Shiller die teruggaan tot 1871.

Een eerste blik op de infographic van Business Insider leert dat beleggen op de lange termijn van veertig jaar over het algemeen het meest loont.

De boodschap daarbij is vrij eenvoudig. Aandelen vinden over het algemeen hun weg wel omhoog. En hoe langer je belegt, des te hoger het rendement.

Oliecrisis

Stapte je begin zeventiger jaren ten tijde van de eerste oliecrisis in aandelen, dan was je veertig jaar later vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis spekkoper met een rendement tot wel 3000 procent.

De piek van de beleggingen met een looptijd van dertig jaar was circa 1800 procent op het moment dat je 1971 in een beleggingsfonds gelijk aan de S&P 500-index was gestapt.

Beleggingen met een looptijd van twintig jaar lieten een maximaal rendement zien van circa 1300 procent, als je rond 1979 ten tijde van de tweede oliecrisis was ingestapt. Uitstappen rond het barsten van de dotcombubbel in het jaar 2000 zou het moment zijn geweest om het maximale uit de investering te trekken.

Bij een looptijd van tien jaar was de maximale uitschieter circa 400 procent, als je had belegd vanaf het begin van de jaren 1990 tot het jaar 2000.

Aandelen

Uit data van de in New York gevestigde Stern School of Business blijkt dat in de periode van1928 tot en met 2015 Amerikaanse aandelen op jaarbasis een gemiddeld rendement van 9,5 procent behaalden. Vanaf 1966 tot en met afgelopen jaar was dit 9,66 procent.

Wie in 2006 in Amerikaanse aandelen stapte, kan ondanks de kredietcrisis van 2008,  terugkijken op een gemiddeld rendement van 7,25 procent op jaarbasis.

In de vergelijking met obligaties scoren aandelen op de lange termijn nog altijd beter, volgens de data van de Stern School of Business. 

Tussen 2006 en 2015 was het gemiddelde rendement van Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van tien jaar 4,71 procent, dus ruim 2,5 procentpunt lager dan het vergelijkbare rendement van aandelen.