Beleggers wachten gespannen op de jaarresultaten die Delta Lloyd woensdag bekendmaakt. De verzekeraar zegt na de publicatie van de jaarcijfers meer over de claimemissie van maximaal 1 miljard euro.

Marktanalisten zijn vooralsnog terughoudend over het aandeel Delta Lloyd. Op beurssite Analist.nl hanteert het merendeel van de marktkenners het advies houden op het aandeel.

Drie van de negentien marktvorsers vindt de tijd rijp om het aandeel van de hand te doen, terwijl een viertal kenners adviseert in te stappen bij de verzekeraar. De overige 12 hanteren een houden-advies.

Emissie

Eind november kondigde verzekeraar Delta Lloyd een aandelenuitgifte aan. Het gaat om een zogenoemde claimemissie, waarbij huidige aandeelhouders als eerste het recht hebben om nieuwe aandelen bij te kopen.

De aandelenemissie is ingegeven door nieuwe regels voor financiële buffers van verzekeraars. Onder het zogeheten Solvency II-regime, dat sinds 1 januari dit jaar van kracht is, moet Delta Lloyd  meer reserves aanhouden.

Aandeelhouders

Om kapitaal op te halen zou de verzekeraar onder meer zijn belang van 30,5 procent in Van Lanschot van de hand willen doen zo meldde het Financieele Dagblad dinsdagochtend. Daarmee zou de verzekeraar 100 miljoen euro vrijspelen die kan worden afgetrokken van het emissiebedrag.

Het FD spreekt van een geste naar ontevreden aandeelhouders. Onder meer het Amerikaanse Highfields en het Taiwanese Fubon vinden het op te halen bedrag van 1 miljard euro volgens de krant te hoog. Zij dreigen daarom op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 16 maart tegen de claimemissie stemmen.

Koersdoel

Delta Lloyd zit al tijden in zwaar weer, mede vanwege de zwakke financiële buffers en zorgen over de lage rente die het verdienmodel van verzekeraars ondermijnt.

In de afgelopen twaalf maanden is het aandeel ruim 71 procent in waarde gedaald. Sinds het begin van het jaar zag het Delta Lloyd 8,5 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Door de bank genomen vinden de analisten het aandeel Delta Lloyd wel ondergewaardeerd. De consensus op de Analist.nl wijst op een koersdoel van 9,46 euro.

Dinsdagochtend voerde het aandeel Delta Lloyd de AEX-index aan met een koerswinst van 5,6 procent op 5,27 euro.