In het kielzog van China zijn beurzen in veel Afrikaanse landen hard gedaald dit jaar. Tegelijk Afrika is geen eenheidsworst voor beleggers.

Veel aandacht gaat dit jaar uit naar de groeivertraging in China en de daling van olieprijzen. Beide hebben ook grote invloed op Afrikaanse beurzen.

China onderhoudt innige banen met Afrika, vooral vanwege de grondstofrijkdom van veel Afrikaanse landen. In de afgelopen vijftien jaar was China een grote afnemer van Afrikaanse basismaterialen, van ruwe olie tot koper.

De groeivertraging van China raakt ook Afrikaanse beurzen. Zo is de S&P Nigeria Select Index, een graadmeter van de belangrijkste beursbedrijven van olieland Nigeria,  dit jaar al ruim 15 procent in waarde gedaald.

De bredere S&P Africa Frontier Index - waarin de beurzen van landen als Nigeria, Zambia, Botswana, Ghana, Kenia en Namibië zijn opgenomen - verloor dit jaar bijna 9 procent.

Afrika

"Er is een tegenreactie vergeleken met een jaar geleden, toen er euforie was over de instroom van nieuwe investeerders in Afrika", zegt econoom Stuart Culverhouse van adviesbureau Exotix tegenover zakenkrant The Wall Street Journal. "Investeerders stappen nu uit, en doen dat zonder onderscheid."

Volgens fondsmanager Laura Geritz van het Amerikaanse beleggingsfonds Frontier Emerging Small Countries maken veel beleggers de fout dat ze Afrika als één land zien "en niet als een continent met unieke landen en bedrijven.".

Divers

Niet alle Afrikaanse landen hebben in dezelfde mate last van de dip op de grondstoffenmarkt.

Zo is de economie van Kenia meer gediversifieerd en per saldo een importeur van grondstoffen. Het verlies van de S&P East Africa 10, een index die de 10 grootste beursgenoteerde bedrijven van Kenia volgt, is dit jaar slechts 1,6 procent.

Ook een land als Ivoorkust, 's werelds belangrijkste producent van cacao, trekt nog altijd buitenlandse investeerders aan, zo signaleert de Wall Street Journal.