Aandelen kenden een moeizame start van het beursjaar. Maar hoe zit het met beleggingsfondsen die gespreid in een mandje van aandelen en obligaties beleggen?

Aandelenmarkten leden stevige verliezen in de eerste anderhalve maand van dit jaar. Maar voor beleggers met een gespreide portefeuille van aandelen en obligaties is relevanter wat het totale rendement op hun beleggingen is.

Hoe zit het bijvoorbeeld met gemengde beleggingsfondsen die grofweg voor de helft in aandelen en voor de helft in obligaties beleggen?

Mixfondsen

Een blik op de database van Morningstar, specialist op het gebied van fondseninformatie, toont het volgende beeld.

We kijken hier naar gemengde, wereldwijde beleggingsfondsen met een neutraal profiel die de euro als basisvaluta hanteren. En dan alleen naar fondsen die Morningstar een rating van 5 sterren geeft.

Het best presterende neutrale mixfonds dit jaar is op grond van deze criteria het Global Macro Opportunities Fund van JP Morgan, dat een rendement behaalde van 3,4 procent.

De nummer twee is het Stable Return Fund BI van Nordea, dat op een rendement van 1,9 procent uitkomt. Dan volgt het Aegon Balanced DC Fund D met een rendement van 1,3 procent.

Offensief

Duidelijk is dat beleggingsfondsen met een gelijkmatige verdeling tussen obligaties en aandelen voordeel hebben van de betere prestaties van obligaties vergeleken met aandelen.

Kijk je namelijk naar gemengde beleggingsfondsen met een offensieve stijl, waarbij dus een groter deel van het vermogen in aandelen zit, dan staat geen enkel 5-sterrenfonds van Morningstar in de plus dit jaar.

De minst zwakke prestatie komt in deze categorie voor rekening van het Barclays Global 75 B fonds, dat tot nog toe 2,6 procent verloor in 2016.

Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk het Allianz Strategy 75 NT fonds (-4,5 procent) en NN Patrimonial Aggressive (-6,5 procent).