De virtuele munt bitcoin is opgeveerd, nadat duidelijk werd dat ontwikkelaars van de ongereguleerde munt samen de toekomst van de bitcoin veilig willen stellen.

De virtuele munt bitcoin is ontwikkeld via een wereldwijd, decentraal computernetwerk. Er is niet één instantie die de bitcoin beheert en die kan bepalen hoe het bitcoinsysteem wordt ingericht.

Het decentrale karakter van de bitcoin is essentieel voor veel software-ontwikkelaars die bijdragen aan de virtuele munt. Juist het gebrek aan formele regulering onderscheidt de bitcoin van nationale munten die door centrale banken worden uitgegeven.

Houdbaarheid

Door de groeiende populariteit van de bitcoin is er wel forse discussie ontstaan over de houdbaarheid van de huidige bitcointechnologie. Verschillende facties binnen de bitcoingemeenschap denken daar anders over.

Afgelopen weekend bereikten diverse bitcoinspecialisten tijdens een Ronde Tafel-bijeenkomst in Hongkong overeenstemming over het pad dat ze willen inzetten naar aanpassing van de bitcointechnologie.

Het plan van de leden van de Ronde Tafel is om deze zomer nieuwe software te presenteren. Die moet veilig stellen dat bitcointransacties op een efficiënte verwerkt kunnen worden. Uiterlijk in juli 2017 zou de nieuwe software geactiveerd moeten worden.

Het voorlopige akkoord is door bitcoinhandelaren positief ontvangen. Gedurende het weekend klom de koers van de bitcoin met ruim 5 procent.

Maandagochtend werd een bitcoin op uiteenlopende handelsfora aangeboden voor prijzen tussen de 389 en 395 euro.